Průhonický park: Romantika mezi tisíci rododendrony

Foto: Barbora Němcová

Průhonický park se zámkem je Národní kulturní památkou a památkou UNESCO.  Najdeme ho na jižním okraji Prahy nedaleko dálnice na Brno u obce Průhonice.

Foto: Barbora Němcová

Průhonický park založil hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca, který areál získal v roce 1885 sňatkem s Marii Antonii Nostic-Rhineckovou, která průhonické panství dostala jako věno.

Vášnivý botanik a sběratel exotických rostlin využil členité údolí potoka Botiče a jeho přítoků k vytvoření originálního parku volného anglického typu. Díky jeho vizionářským schopnostem a odborným znalostem dnes mohou návštěvníci obdivovat úžasnou kompozici původních českých dřevin a cizokrajných rostlin dovezených z Číny, Koreje, Sibiře, Japonska, severní Indie, Krymu, Kavkazu, Středomoří, Balkánu, USA i Mexika.

Rododendron,  foto: Pavel Radosta,  Český rozhlas

Součástí parku je rozsáhlé alpinum, vodní systém tvořený třemi většími rybníky, menší jezírka, kaskády i vodopády. Skvěle promyšlená barevná skladba rostlin se mění během ročních období a nejvíce láká na jaře, kdy v parku rozkvétá na osm tisíc rododendronů.

Výsledek celoživotního úsilí jedno muže je po právu označován za vrcholné dílo přírodně-krajinářského slohu 19. století.  250 hektarů jedinečného díla zahradní architektury spravuje Botanický ústav AV ČR.

Foto: Barbora Němcová

Svatba v neorenesančním stylu

Foto: Barbora Němcová

Průhonický zámek byl postaven v době renesance na místě starší tvrze a je veřejnosti nepřístupný - návštěvníkům jsou k dispozici pouze výstavní prostory. Některé části zámku je možné pronajmout k pořádání konferencí, nebo pro svatební obřady. Nejstarší památkou v parku je románský kostel Narození Panny Marie, vysvěcený v roce 1187 biskupem Jindřichem Břetislavem. Dodnes se uvnitř kostelíka dochovaly gotické nástěnné malby z první poloviny 14. století.

10
50.000957500000
14.550931000000
default
50.000957500000
14.550931000000
klíčová slova:

Související