Půlroční účet vlády

Premiér Mirek Topolánek
0:00
/
0:00

Kabinet premiéra Mirka Topolánka bude příští týden stát před první opravdu závažnou zkouškou. Poslanecká sněmovna začne projednávat vládní návrh reformy veřejných financí, který se nejen u opozice, ale i u části vládnoucí koalice nesetkal s nejlepším přijetím. Jaké má tato velmi důležitá norma šance projít dolní parlamentní komorou? S touto otázkou jsem se obrátil na vedoucího oddělení komentátorů Mladé fronty Dnes Martina Komárka.

Premiér Mirek Topolánek
"Já typuji úspěch, a ne proto, že by ta reforma byla nějak zvlášť dobře připravena, ale myslím si, že vládní koalice nebude v žádném případě riskovat svůj pád. Dvě menší strany by se nemusely dostat v případě předčasných voleb vůbec do sněmovny, a ODS myslím vidí šanci, jak vládnout celé volební období a nechce se jí zbavit."

Myslíte si, že by případný neúspěch reformy veřejných financí ve sněmovně mohl ohrozit další existenci vlády?

"Já si myslím, že je radno alespoň v důležitých věcech věřit premiérovi země, a když Mirek Topolánek řekl svatosvatě, že pokud reforma neprojde, tak podá demisi, tak já mu to věřím."

Pokuste se alespoň trochu ohlédnout za tím více než půl rokem práce tzv. druhé Topolánkovy vlády. Co se jí podle Vás zdařilo nejvíce, a v čem naopak zjevně pochybila?

Ivan Langer
"Tady zjevné pochybení nenajdeme, a nenajdeme ani nějaký výrazný úspěch, protože ta vláda zatím jenom mluví o reformách, ale žádná reforma ještě neprošla, žádné velké výsledky tu nejsou. Můžeme řekněme mluvit o tom, že Ivan Langer připravuje reformu policie a už do jisté míry pokročil, když vyměnil horšího policejního prezidenta za zdá se lepšího, ministr Julínek také o reformě zdravotnictví spíše mluví než aby prosadil to, oč usiluje, to znamená lepší jednání lékařů s pacienty. A samozřejmě nejdůležitější je reforma daňová, o kterou se vedou ostré spory jak v koalici, tak uvnitř ODS, a není jasné, v jaké podobě projde. Ta vláda má řekněme trošku lepší image než poslední vlády sociální demokracie, působí na veřejnosti o něco akčnějším, modernějším dojmem, na druhou stranu ji zatěžovala aféra Jiřího Čunka, který byl nařčen z korupce, odmítl odstoupit, a i to, že byl po změně dozorujícího státního zástupce nyní očištěn jiným státním zástupcem, nevyvolává žádnou katarzi, ale spíše další otázky a obavy. Takže ta vláda zatím má za sebou, a to je bohužel za půl roku málo, jenom jakýsi rozjezd, a výsledky teprve přijdou nebo nepřijdou. Bude se o tom rozhodovat v příštích týdnech, kdy bude reforma ve sněmovně."

Ve svém článku v pondělním vydání Mladé fronty Dnes s notnou dávkou nadsázky, ale velmi sugestivně navrhujete zrušit funkci prezidenta. Pokuste se nyní trochu vážněji zhodnotit dosavadní spolupráci prezidenta Václava Klause s premiérem Mirkem Topolánkem a jeho vládou. Probíhá hladce?

"Já si myslím, že i když neexistuje asi nějaká velká sympatie mezi těmito dvěma silnými muži na pravici, koneckonců vzpomínáme na SMS, kterou doprovodil Václav Klaus zvolení Mirka Topolánka předsedou ODS o tom 'prázdném a falešném Topolovi'. Je známo, že Mirek Topolánek vyčítal Václavu Klausovi, že ho příliš narychlo jmenoval podruhé premiérem a tím mu svázal ruce. Jsou to lidé úplně odlišného typu - profesor Klaus upjatý, zaměřený na cíl, a trošku rozverný Topolánek, spíše střelec než lovec. Ale já bych řekl, že jejich spory se výrazně přeceňují. V tom, co je pro politiku podstatné, to znamená v zájmech, jsou zajedno. Zájmem Václava Klause je být zvolen opětovně prezidentem, a je naprosto jisté, že Mirek Topolánek ho podporuje. Zájmem Mirka Topolánka je, aby zůstal premiérem co nejdéle, a Václav Klaus mu reálně nepřeložil ani stéblo přes cestu. Přes uštěpačné poznámky z obou stran. Čili já nevidím dramaticky ten rozdíl mezi Topolánkem a Klausem. Jsou to rozdílní politici, ale tu širokou linii ODS sledují oba dva."