Rakouské blokády hraničních přechodů nebudou mít podle mluvčího českého vlády vliv na spuštění Temelína

Temelín

Rakouský parlament přijal jednomyslně usnesení, kterým vyzývá rakouskou vládu, aby nedala souhlas s uzavřením kapitoly energetika v rámci vyjednávání České republiky o vstup do Evropské unie, dokud se neprokáže, že jihočeská jaderná elektrárna Temelín odpovídá bezpečnostním a ekologickým standardům evropské úrovně. Rakouské ekologické iniciativy také na pátek vyhlásily další blokádu některých hraničních přechodů s Českou republikou. Více informací má Jana Peterková.

Hlavní vyjednavač pro vstup do Evropské unie Pavel Telička nepředpokládá, že by usnesení rakouského parlamentu k Temelínu mělo vážněji ohrozit přijetí Česka do unie. V Rakousku se však protesty proti elektrárně stále stupňují a v pátek se má uskutečnit další blokáda hraničních přechodů s Českou republikou. Minulá sobotní blokáda trvala zhruba pět hodin. Kolony čekajících aut však nejméně postihly české řidiče, kteří byli o akci v drtivé většině informováni. Mluvčí vlády Libor Rouček k situaci poznamenal, že rakouské blokády hraničních přechodů nemají na chystané spuštění jaderné elektrárny Temelín vliv.

"Veškeré blokády hranic jsou kontraproduktivní, protože ta jaderná elektrárna odpovídá bezpečnostním předpisům, odpovídá všem pravidlům Mezinárodní organizace pro atomovou energii ve Vídni, čili česká strana, jakmile dostaneme zelené světlo ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, elektrárna bude spuštěna."

Blokády hraničních přechodů kvůli spuštění Temelína odsoudil i mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Podle něj nejsou takové akce zcela ve shodě s dobrými sousedskými vztahy.

"Demonstrace formy protestů v mezích zákona jsou plně legitimní a vyjadřují zájem občanů a jisté obavy o jejich bezpečnost, nicméně blokády hranic podporované, či dokonce iniciované politickými kruhy zbytečně dramatizují a politizují celou problematiku týkající se jaderné elektrárny Temelín a tudíž brání věcné diskusi."

Čeští odpůrci jaderné elektrárny Temelín žádné podobné akce nechystají, ale obavy rakouských občanů chápou. Ze spuštění Temelína však nemají obavu jen ekologové, ale také uhelné společnosti, neboť to nutně povede k poklesu spotřeby hnědého uhlí. Severočeské hnědouhelné společnosti proto budou nárazově propouštět zaměstnance. Potvrdil to ředitel pro strategii Mostecké uhelné společnosti Petr Pudil.

"Najetím obou bloků jaderné elektrárny Temelín se sníží poptávka po hnědém uhlí o deset až dvanáct miliónů tun a to skokově, což pochopitelně vyvolá propuštění v řádech tisíců zaměstnanců uhelných společností. Když se v roce 1992 schvalovala dostavba jaderné elektrárny Temelín, tak se vycházelo z obecného předpokladu, že jaderná elektrárna Temelín doplní instalovaný výkon elektráren. Skutečnost je taková, že dnes už vyvážíme mnoho terawathodin do zahraničí, abychom využili těch stávajících kapacit a Temelín ještě tenhleten nadbytek elektráren zvýší."