S padesátikorunovou bankovkou se brzy rozloučíme

Agnes von Böhmen

Zaplatit padesátikorunovou bankovkou bude v Česku možné naposledy 31. března příštího roku. Česká národní banka totiž rozhodla, že od začátku dubna ji plně nahradí už používaná mince stejné hodnoty, která je dvoubarevná s motivem Hradčan. Bankovkou s nejnižší hodnotou se tedy stane stokoruna.

Padesátikorunu tak potká stejný osud jako před časem např. dvacetikorunu, i v tomto případě byla bankovka s tváří krále Přemysla Otakara I., nahrazena mincí.

Zmíněná bankovka s portrétem svaté Anežky České je v oběhu od roku 1994, navrhl ji výtvarník Oldřich Kulhánek. Proč se ji Česká národní banka rozhodla stáhnout, vysvětluje její mluvčí Marek Petruš:

"Hlavním důvodem bylo to, že tímto způsobem dosáhneme nižších přímých nákladů na zajištění plynulého oběhu peněz. Je nutné si uvědomit, že mince mají v porovnání s bankovkami několika násobně vyšší životnost, tím pádem dosahujeme úspory."

Marek Petruš

Neplatné bankovky bude možné vyměnit v komerčních bankách a České národní bance až do března roku 2012, potom, až do roku 2017, už jen na pobočkách centrální banky. Banka nahrazuje padesátikorunové bankovky mincemi už od roku 2006.

"Pokud jde o ta platidla v nominální hodnotě 50 korun, tak počet bankovek, které byly v oběhu, už klesl z 25 milionů na konci roku 2009 na současných 18,2 milionů kusů bankovek. Pokud jde o mince, tak z nějakých 47 milionů kusů na konci roku 2009 jsme nyní na 59 milionech kusů."

Padesátikoruna se dostala do oběhu v roce 1919, motivy na ní zobrazené se měnily. Nejdéle se v oběhu udržela bankovka s rudoarmějcem a partyzánem od Václava Fialy vydaná v roce 1965, která platila až do roku 1991.

A čím vůbec lidé raději platí? Dávají přednost bankovkám nebo mincím?

"No, mince mi vadí, protože toho mám plnou peněženku. Papírové byly lepší, padesátka určitě."

"Nevím, asi papír. Jen tak, jsou mi sympatičtější a neotravujou mi život."

"Radši papírové bankovky. Já si za bankovku víc koupím, než za minci. Mince trhají kapsy, tak se je budu snažit dřív utratit."

"Mince. Tak se mi nějak lépe berou do ruky, u těch papírových nevím, jestli tam mám dvě nebo jednu."