Ukrajinsko-ruský plynový spor trápí Evropu

Foto: CTK

Plynové drama opět sužuje Evropu. Zdá se však, že nabralo větší rozměry, než si pamatujeme z tři roky staré krize. Přes ujišťování z konce minulého týdne, že spor o dodávky ruského plynu na Ukrajinu nenaruší zásobování třetích zemí, začal v pondělí ruský monopolní dodavatel Gazprom tok plynu snižovat.

Foto: ČTK
Zatímco balkánské země nedostávají už prakticky žádnou surovinu, do Česka ještě plyn přitéká. Ovšem v úterý společnost RWE Transgas, která obchoduje s plynem, počítala už s jen čtvrtinou nasmlouvaného množství. Česko právě v této situaci plní roli předsednické země Evropské unie. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman v čele unijní delegace odletěl v pondělí do Kyjeva, odkud v úterý sdělil, že po radikálním snížení dodávek plynu bude chtít slyšet od ukrajinské strany a poté i od Gazpromu vysvětlení: "Pokud ta situace zůstane tak vážná, jak je v tomto okamžiku, to znamená že ve Velkých Kapušanech na Slovensku, kde je předávací stanice z Ukrajiny, dodávky poklesly v průběhu noci na jednu třetinu normálního množství, to je bezprecedentní situace, tak je to otázka hodin nebo dvou tří dnů."

Mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský  (vlevo) a člen představenstva zodpovědný za obchod Tomáš Varcop,  foto: ČTK
Mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský přesto uklidňuje spotřebitele: "Ta situace je vážná, ale na druhou stranu musím uklidnit zákazníky v České republice, protože my jsme spustili těžbu ze zásobníků na plný výkon a severní cestou do České republiky dostáváme plné množství norského plynu, takže jsme schopni dnes aktuálně pokrýt spotřebu zemního plynu v České republice,"řekl v úterý Chalupský.

I tyto možnosti ale mají své limity. Podle Jana Nehody z firmy RWE Transgas Net, která provozuje plynárenskou přepravní soustavu v Česku, by mohla nastat určitá rizika, kdyby došlo k úplnému zastavení dodávek ruského plynu nebo při déle trvajících mrazech. To by společnost musela přistoupit k omezení dodávek pro velkoodběratele. Přesto zatím všichni zainteresovaní věří, že vyřešení rusko-ukrajinského sporu je otázkou několika dnů a k regulacím nedojde.

Alexandr Vondra  (vpředu) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Pokud by neutěšená situace trvala déle, mohlo by podle premiéra Mirka Topolánka dojít i na snahu o svolání summitu Ruska a Ukrajiny s delegací Evropské unie vedené českým předsednictvím. Není to podle však ještě aktuální. Topolánek hlavně odmítá dělat arbitra rusko-ukrajinského sporu:"Vstupovat přímo do toho sporu nám v důsledku nedostatku informací nepřísluší."

Podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry delegace Evropské unie vedená českým ministrem sice mohla na Ukrajině navštívit dispečink a sledovat snížení dodávek na vstupu i výstupu ze země, "ale protože se nekonají žádné předávací protokoly a ty měřící stanice nejsou přímo na hranicích, tak v podstatě zatím my nemáme nástroje na to si ověřit, jak to přesně je. To je skutečně zodpovědnost na jedné straně Ruska jako zodpovědného dodavatele a na druhé straně Ukrajiny jako zodpovědné tranzitní země najít urychleně řešení."

K okamžitému obnovení dodávek zemního plynu do Evropy záhy Evropská unie vyzvala Rusko a Ukrajinu společným prohlášením českého předsednictví a Evropské komise.