Útěku vězňů pomohl nepořádek ve vězení

Českem hýbe kauza vězňů, kteří uprchli z věznice plzeňských Borech. Roman Čabrada a Rostislav Roztočil, kteří si odpykávali výjimečné tresty za brutální vraždy, mohli minulé úterý utéct z věznice i díky nepořádku, který zde roky panoval. Generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula okamžitě odvolal ředitele věznice a potrestal i několik dozorců. Jeden z vězňů už byl chycen, druhý je stále na útěku. Podrobnosti zjišťoval Jaromír Marek.

Když před týdnem utíkali z věznice na plzeňských Borech odsouzení vrazi Roman Čabrada a Rostislav Roztočil, mohli si být jistí, že na jejich zmizení se přijde až po několika hodinách. Nepořádek zde panoval roky, ale vedení věznice s ním nic nedělalo. Takový je závěr komise, která po útěku vězňů situaci na Borech prošetřovala. Uprchlíci se nechali zavřít do kontejneru, který odvážel z věznice výrobky. V boxu měli připravené nůžky na plech, čtvrtmetrový sekáček, jídlo a také závaží, aby mělo vše správnou váhu. Bedna naložená na kamion vyjela bez povšimnutí dozorců z věznice. Když vyšlo pochybění najevo byl odvolán šéf věznice Jaroslav Zeman, potrestáni budou i vedoucí oddělení výkonu trestů, vedoucí oddělení Vězeňské stráže a dva členové komise, která vybírala vězně na práci. Jeden z vězňů totiž vzhledem ke svému trestu neměl vůbec na daném pracovišti být. Celkem bylo potrestáno devět lidí Podle nezávislé vyšetřovací komise nebyl ve věznici žádný systém, věznice na Borech je přitom zařízení, kde si odpykávají trest i nejtěžší zločinci a měla by patřit k nejpřísněji střeženým. Jaká byla hlavní pochybení? To je otázka pro generálního ředitele vězeňské služby Luďka Kulu. "Pochybení měly přímý nebo nepřímý vliv na útěk odsouzených. Největší vinu nese samozřejmě dozorce, který měl provádět kontroly a nečinil tak. Tím vlastně tato mimořádná událost mohla vzniknout."

Luděk Kula odmítá, že jde o selhání systému vězeňské služby, spíše prý se jedná o nekázeň jednotlivců. Ministerstvo spravedlnosti se po útěku rozhodlo zpřísnit kontroly, podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna budou věznice kvůli chystaným opatřením potřebovat i hodně peněz navíc

Roman Čabrada  (vlevo) a Rostislav Roztočil,  foto: ČTK
"Byla přijata opatření, která změní kontrolní mechanismy. Zavedeme častější mimořádné kontroly, které nebudou dopředu plánované. Projednáváme také nákup speciálních rentgenových rámů, které složí např. Celní správě, které by při výjezdu větších zásilek z věznice zajišťovaly pasivní kontrolu." Roztočila se podařilo dopadnout až tuto sobotu u Stuttgartu. Pátrání po Čabradovi je zatím neúspěšné. Tento případ je nejzávažnější útěkem od případu Jiřího Kajínkova z roku 2000. Ten byl odsouzen na doživotí a utekl z věznice Mírov, přeřezal mříže své cely a spustil se po svázaných prostěradlech za zdi vězení. Kajínek byl po útěku na svobodě takřka dva měsíce. Zdaleka to nebyl útěk jediný. A i další útěky tak trochu připomínaly příběh hraběte Monte Christo.V srpnu 1995 uprchl při transportu Ladislav Winkelbauer, později odsouzený za dvojnásobnou vraždu. Svázal eskortu a jejím vozem uprchl. V září 2000 uprchl vězeň poté, co v administrativní budově věznice při úklidu roztáhl mříže, nebo v únoru 2001, kdy se jiný odsouzený nejprve dostal na střechu jedné z budov, odkud přehodil provaz zakončený trojzubou kotvou přes výstražný systém věznice.