V Čechách pod Kosířem vyrostlo Muzeum kočárů

Foto: ČTK

V Čechách pod Kosířem vyrostlo Muzeum kočárů. S pomocí dotací ho vybudoval milovník historických řemesel Václav Obr. Expozici se rozhodl vybudovat proto, aby vzdal hold řemeslníkům a zachoval jejich výrobky dalším generacím.

Slavnostní otevření muzea,  foto: ČTK
Muzeum kočárů je jediné svého druhu v Česku, protože obsahuje i detaily typu postrojů, luceren a je tu také archiv. Zabývá se tak historií do hloubky. Na dobu, kdy lidé vytvářeli takové úžasné věci, se zapomíná, postěžoval si Václav Obr.

Václav Obr,  foto: ČTK
"Na naše předky z doby 17., 18. a konce 19. století si nikdo nevzpomněl. V zahraničních publikacích se přitom dočítáme, že různí lidé, kteří vyráběli kočáry, byli právě z moravských a českých zemí."

Václav Obr se restaurování a opravě kočárů věnuje už 15 let. V muzeu je na 40 kočárů z let 1750 až 1920. Vystavené historické dopravní prostředky využívali například olomoučtí arcibiskupové. Expozice rovněž zahrnuje sbírku smutečních vozů. Kočáry jsou svezené z Česka i ze zahraničí, posháněné po stodolách či statcích. V muzeu pak Václav Obr ukazuje jak vypadá kočár, který přijel v dezolátním stavu a jak vypadá po svém restaurování. Účetní cena takového exponátu se pohybuje kolem pěti milionů za kus. Historickou hodnotu nelze vyčíslit. A jak se vlastně ke kočárům dostal?

Foto: ČTK
"S bývalou manželkou jsme si pořídili koně, který uměl jezdit jak v sedle, tak v zápřahu. A říkali jsme si, že kočár, který opravím, bude fungovat. Je úžasné když pak vidíte, jak všechno pracuje, a jak se kolem vás míhá příroda. Když se cestovalo s kočárem, tak se tolik nespěchalo a člověk měl spoustu času na přemýšlení. Ten kočár tu stojí v muzeu a když se na něj a na ostatní, které jsem udělal za 15 let, podívám, tak tomu sám nemůžu věřit."

Kolik je kočárů v muzeu?

"Třicet osm. V zámeckém parku v Čechách pod Kosířem nás čeká obrovská akce. Je to mezinárodní sraz mistrů řemesla kolářského a budou tam vystavené exkluzivní věci. Budou tu i vraky kočárů nebo ty, které se rekonstruují. Je to průřez těmi pracemi, pohled do hloubky. Kočáry budou po skončení akce zpět v muzeu."

Hrály vaše kočáry také ve filmech?

Smuteční kočár J. Schöppl vyráběný v Praze v letech 1895 - 1900,  foto: ČTK
"Ano, je zde vystaven zlatý kočár olomouckého Arcibiskupství, který hrál před dvěma měsíci ve Vídni na náměstí, točil se tam film Princezna Sisi. V jiné scéně, třeba když se jelo z Vídně do Maďarska, tak se ve stepi používala Berlina. Na zámeček 50 kilometrů od Vídně přijížděla svým osobním kočárem Sisi a to byl kočár Viktorie, který tu také je."

Nejvzácnější exponát - kočár Zlatá karosa vyrobený ve Francii v roce 1750,  foto: ČTK
Připravujete pro turisty také lahůdku jako je možnost projet se v kočáře, aby věděli jaké to je?

"Samozřejmě děláme projížďky kočárů. Ale to jsou pouze plánované akce, protože je to náročné na čas i na finance. Ta jízda je podobná jako kdyby jste jeli na lodi na moři. Pokud je kočár správně zrestaurován a jsou na něm správně tzv. vyhamrovaná péra, tak této jízdě se nevyrovná žádná jiná jízda, ani limuzínou."

Dokázal by jste si představit třeba týdenní cestu v kočáře?

"Samozřejmě. V budoucnu možná něco budeme provádět, protože mám v plánu postavit repliku velkého kočáru, se kterým by se mohla udělat i cesta kolem světa."

10
49.551918000000
17.030441300000
default
49.551918000000
17.030441300000