Ve školních jídelnách se plýtvá ve velkém. Jen pětina dětí jí polévky

Školní jídelny v Praze vyhodí až 34 kilogramů odpadu na 100 kilogramů hotového jídla. Nejméně mají děti rády polévky. Ty si dá jen pětina. Vyplývá to z výzkumu, který ve čtyřech pražských jídelnách uskutečnily organizace Zachraň jídlo a INESAN.

A jak byly děti s jídelnami spokojené? Chutná jim? Nebo jídlo vrací?

"Dávají někdy moc velké porce, ale jinak je to dobré." - "Do jídelny někdy chodím, a moc nedojídám, protože mi to často nechutná."

A co žákům nejčastěji na talíři zbylo? Podle Jiřího Fremra z výzkumné organizace INESAN se jednalo o špenát s bramborem a vejcem. Naopak nejméně děti vracely krupicovou kaši, bramborák a rybí prsty s bramborovou kaší.

Polévky. Čtyři pětiny dětí je ani neochutnají

Ilustrační foto: Dáša Kubíková,  Český rozhlas

Problematické jsou podle výzkumu polévky. "Čtyři pětiny žáků polévky systematicky vynechávají a ani je neochutnávají," shrnul Fremr. Dodal, že i když jsou si toho školy vědomy a připravují polévky méně, stejně jí velkou část nevydají, u dvou ze čtyř zkoumaných škol skoro třetinu připravených porcí.

Jedna z autorek výzkumu Kateřina Rohanová uvedla, že si žáci často neřeknou o menší oběd.

"Ti žáci si často neříkají o úpravu porce, ačkoliv třeba přiznají, že pro ně byla porce moc velká. Pak ti žáci nějakým způsobem v hodnocení vyjádřili, i to, že jim to jídlo moc nechutná, ale celkově to vůbec nevycházelo tak špatně."

Pomoci by podle průzkumu pomohlo lepší plánování či další využití nevydaných jídel.

Na talířích zůstanou zbytky za 600 tisíc korun

Výzkum je součástí projektu Prague Food Waste zkoumajícího plýtvání jídlem. Jídelny, které se v rámci projektu zkoumaly, byly o velikosti 400 až 600 žáků.

Ilustrační foto: Dáša Kubíková,  Český rozhlas

Výzkumníci zvážili celkovou hmotnost uvařených jídel a poté hmotnost zbytků z přípravy, nevydaných pokrmů a zbytků z talířů. Asi polovina odpadu je právě ze zbytků, které děti nechaly na talíři. Ta tvoří 48 procent. Jídlo, které si děti v jídelně nevyzvednou, činí podle Kateřiny Rohanové 43 procent.

"Na těch talířích zbývá za rok průměrně na škole zbytky za 600 tisíc korun, takže je to poměrně hodně."

Jen minimum, devět procent, je odpad vzniklý při přípravě jídla.

Jídelny uvaří za rok 383 milionů jídla

Podle Národního zdravotnického informačního portálu poskytuje dětem stravu devět tisíc školních jídelen. Ročně uvaří cca 383 milionů pokrmů a denně se v nich stravují téměř dva miliony dětí. Průzkum ukázal i na další problém, a to na nespokojenost zaměstnanců školních kuchyní, kteří jsou většinou finančně podhodnocení a demotivovaní.

Výzkumníci chystají na podzim Workshop, kam by chtěli přizvat i kuchařky nebo vedoucí stravovacích provozů a prodiskutovat s nimi, jak situaci změnit.

Jídelny vaří už asi 30 let podle starých seznamů potravin a v jídelníčku se tak objevují i jídla, která děti příliš nemusí. Nové předpisy se teď testují na vybraných školách. Obdobná měření autoři projektu Prague Food Waste zpracují i ve čtyřech domovech pro seniory a dvou nemocnicích.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroje: ČTK , Český rozhlas
klíčové slovo:
spustit audio