Vyšší Brod je nejjižnějším městem Česka. Najdete tu klášter i rožmberskou nekropoli

Vyšší Brod

Vyšší Brod je nejjižnějším městem Česka. Najdete ho na úpatí Šumavy. Je výchozím místem pro vodáky, kteří splouvají Vltavu.

Po městě byla pojmenovaná i planetka, kterou objevil v roce 1999 Miloš Tichý z hvězdárny na Kleti.

Klášter jako poděkování za záchranu

Petr Vok

Vyšší Brod má přibližně 2 600 obyvatel a pyšní se cisterciáckým klášterem. A s ním je spojená i první písemná zmínka. Podle zakládací listiny z roku 1259 daroval Vok I. z Rožmberka klášteru rozsáhlé území. Je tu zmíněný i Vyšší Brod s kostelem.

Podle legendy založil Petr Vok klášter jako poděkování za svou záchranu před utopením v rozvodněné Vltavě. Klášter patří k nejlépe zachovaným v Česku. V jeho části je i expozice Poštovního muzea. Zároveň se jedná o jediný fungující mužský cisterciácký klášter v Česku.

Rožmberkové na zlatých trůnech nesedí

Rožmberská hrobka | Foto: Josef Vandělík,  Naše historie

Pod kněžištěm je hrobka rožmberského rodu. Jako první tu byl roku 1262 pohřbený Vok I. Rožmberka. Posledním pochovaným byl roku 1611 známý Petr Vok z Rožmberka. Výzkum vyvrátil legendu, podle níž jsou rožmberští vladaři pohřbeni v sedě na zlatých trůnech. Ve skutečnosti jsou pohřbeni tradičně v rakvích.

Závišův kříž | Foto:  ČT24

V klášteře je od konce 13. století uchováván tzv. Závišův kříž, který cisterciákům daroval Záviš z Falkenštejna. Jedná se o relikviář s kusem dřeva z Kristova kříže, považovaný za jednu z nejvzácnějších středověkých zlatnických památek na českém území.

Klášter unikl zrušení kvůli svým dluhům

Klášter ve Vyšším Brodě | Foto: Leonhard Niederwimmer,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Na konci 18. století klášter těsně unikl svému zrušení za reforem Josefa II. Byl totiž zadlužený a císař by musel v případě jeho zrušení dluhy sám zaplatit.

Za druhé světové války nacisté mnichy vyhnali a v klášteře skladovali ukradená umělecká díla. Mniši se vrátili, ale počátkem 50. let byli v rámci Akce K odvezeni do internačních táborů.

Čertova stěna u Vyššího Brodu | Foto: Zdeněk Kubeš,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

I když je ve Vyšším Brodě klášter, spousta míst tu má 'čertovská' jména. Je tu vyhlídková plošina Čertova kazetelna. Bývaly tu Čertovy proudy, překážka, která bránila plavení vorů po Vltavě. Neporadil si s ní ani slavný stavitel rybníků Štěpánek Netolický, ani stavitel šumavských plavebních kanálů Josef Rosenauer. Proto se na Lipně musely vory rozebrat a dřevo se do Vyššího Brodu vozilo.

Ve Vyšším Brodě je známé vodácké tábořiště a řada lidí právě odtud startuje po Vltavě do Českého Krumlova a dále k Českým Budějovicím.

Vodáci ve Vyšším Brodě | Foto: Donald Judge,  Flickr,  CC BY 2.0
10
48.615740600000
14.312072100000
default
48.615740600000
14.312072100000
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.