Výstava o Emilu Holubovi

0:00
/
0:00

Cestovatele, kartografa, etnografa a lékaře Emila Holuba jistě není třeba představovat. Podrobněji se seznámit s jeho osobností, ale i se sbírkou, kterou dovezl ze svých dvou afrických cest, nabízí do konce srpna výstava v Senátu České republiky.

Socha Emila Holuba v Holicích
V Holicích na Pardubicku si svého nejslavnějšího rodáka, Emila Holuba, patřičně váží. I proto se rozhodli přiblížit jeho osudy širší veřejnosti výstavou Dr. Emil Holub po 116 letech opět v Praze. Její název mi objasnil Vítězslav Vondrouš, ředitel holického Památníku doktora Emila Holuba.

„Tento název jsme zvolili z toho důvodu, protože skutečně před 116 lety pan doktor Emil Holub měl velikánskou výstavu zde v Praze, která bohužel skončila tím, že Češi – ti, kteří k tomu měli co říct – tak neuznávali pana doktora Holuba a jeho zásluhy. Výstava skončila tak, že více méně veškeré exponáty byly rozdány školám a po celé republice a po celé Evropě. My jsme chtěli malinkou výstavou vzdát hold tomuto velkému člověku a holickému rodákovi."

Podtitul výstavy - z Holic do země Mašukulumbů - naráží na název Holubova cestopisu Druhá cesta po jižní Africe - Z Kapského města do země Mašukulumbů. O jaké zemi hovoříme?

„Mašukulumbové jsou národ, který žije v jižní Africe, na území, kde doktor Holub byl jako první běloch, který vábec do tohoto území došel. A byli to lidožrouti."

Velkolepá pražská výstava afrických exponátů se před 116 lety setkala s ohromným ohlasem, Holubovi kolegové s výjimkou Vojty Náprstka však nadšení návštěvníků výstavy nesdíleli. Národní muzeum, zabývající se tehdy výlučně národní identitou a uzavírající se okolnímu světu, třináct tisíc Holubových exponátů odmítlo. Sbírka jako celek tak bohužel přestala existovat.

„Co se všechno dochovalo se nedá řict, protože ty sbírky se rozprchly po celé Evropě. Takže my nemáme vůbec představu, kde jaké sbírky skončily. My v Holicích v Památníku doktora Emila Holuba máme z jeho pozůstalosti, jeho úmrtní postel, jeho pracovní stůl, nějaké drobnosti."

Které z těchto drobností si mohou nyní návštěvníci v Senátu České republiky prohlédnout, mi na zahájení výstavy za doprovodu afrických bubnů a australského didgeridoo prozradil Vítězslav Vondrouš.

„Tuto výstavu jsme pojali jako malé připomenutí jeho velké slávy a přivezli jsme sem drobnosti skutečně z jeho pozůstalosti. Celé je to zamýšleno jako pozvánka do jeho holického muzea, které je v jeho rodných Holicích. Je tady několik exemplářů zvířat, které přivezl, jeho originální klobouk, s kterým prošel Afriku, jeho originální brýle, boty, brašna, takže si myslím, že to jsou takové ty asi největší vzácnosti, protože to jsou skutečně věci, které pan doktor Holub používal v běžném provozu."