Výstava "Poklady z archívů sanfranciského Sokola"

Zahájení výstavy ve Front Gallery

Více než stoletou historii české krajanské komunity v oblasti Pacifiku představila výstava ve Front Gallery na konzulátu České republiky v Los Angeles. Nejzajímavější cennosti zamíří do sbírek českých muzeí.

Generální konzul Jaroslav Olša Jr. komentuje projekci | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

Vzpomínky, zápisy, deníky a další vystavené předměty z archivu Sokola San Francisko a dalších soukromých sbírek českých krajanů se stanou součástí sbírky Národního muzea v Praze. Některé z nich najdou nový domov také v knihovně Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, a v knihovně exilového tisku Libri Prohibiti.

Akci, která měla připomenout 120. výročí vzniku Sokola San Francisko a 100. výročí založení pasadenské Besedy uspořádal Generální konzulát České republiky. Generální konzul Jaroslav Olša Jr. v rozhovoru pro RPI přiznal, že se sám v posledních letech stal tak trochu krajanským kronikářem.

“Každá byť sebemenší zachovaná historická památka může mít pro historika někdy v budoucnu cenu zlata. Mnohdy člověk ani netuší, který detail a drobnost se jednoho dne hodí. Největší radost člověk mívá ze starých fotek, navíc pokud jsou ve výborném stavu. Fotografie celého vedení sanfranciského Sokola z roku 1911 unikátně ukazuje, jakou vážnost svým funkcím jednotliví členové výboru přikládali. A je dobré, že u většiny osob vím i o koho se jedná. Ze stejné doby ovšem pochází skupinová fotografie tamních sokolic, je krásnou ukázkou své doby, ale asi těžko už někdy zjistíme, kdo jsou jednotlivé cvičenky…", prohlásil generální konzul.

Poháry a diplomy | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

“Nejcennější jsou vždy písemné záznamy, které nám ukazují, jak krajanské spolky, ale i jednotliví Češi v Kalifornii žili. Je tak trochu zázrak, že v San Francisku se zachovaly záznamy o schůzích sokolů dokonce i více než sto let staré.”

Podle Jaroslava Olši jsou vždy překvapivé osobní artefakty, knihy s věnováním, pozvánky na století staré akce. “Mne osobně ale nejvíc zaujala kniha výstřižků jednoho z aktivních členů Sokola Anthonyho Julise, která se z velké části věnuje jeho práci jako organizátora krajanského hnutí na Havaji v době 1. světové války. Detaily o krajanské komunitě, o jejíž existenci dřív hovořila jediná fotografie přetiskovaná v řadě publikací, jsou neocenitelné.”

Účetní kniha | Foto: Ája Bufka,  Radio Prague International

Na akci zavítalo kolem kolem stovky lidí včetně vedení Sokola San Francisko s předsedkyní Lindou Jaňourovou Tang, předsedou spolku Beseda z Pasadeny Mike Vondrušem a řadou krajanů od San Diega přes San Francisko až po oregonský Portland.

Aneta Campbell, kulturní referentka, byla velkou účastí krajanů nadšená, stejně jako vedoucí oddělení MZV pro krajanské záležitosti JUDr. Jiří Krátký. Ten přítomné informoval o nových návrzích projednávaných v Praze ohledně korespondenční volby a získání ČR občanství až do čtvrté generace.

Autor: Ája Bufka
klíčové slovo:
spustit audio