Zbytek gotického reliéfu Krista se našel při luxování

Foto: ČTK

Luxuju, luxuju a najednou kámen, který se jen přicucne a nejde vyndat. Tak by se dal ve zkratce popsat jeden z nejvýznamnějších objevů středověkého umění za posledních deset let - fragment zobrazující Ježíše Krista. Našel se náhodně loni v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora. Tam si nyní mohou lidé patnácticentimetrový reliéf prohlédnout.

Foto: ČTK
Reliéf našel kaplan Petr Vacík:

"Mám v kostele místo, které mi upravili pro rozhovory a zpovědi. Je pod schody jižní věže. Dali mi tam dvě křesílka, a řekli: tady máš svůj koutek. Je tam taková zvláštní díra ve zdi, kterou jsem chtěl vyluxovat, abych si tam mohl dát poličku. Když se mi ji konečně podařilo vyčistit, tak jeden z největších kamenů, které jsem vytáhl, byl nakonec fragment Krista v Getsemanské zahradě. Člověk se zakloněněnou hlavou, který se modlí před dnem, kdy bude zatčen a popraven."

Na místě dnešního kostela Nejsvětějšího Salvátora stál ve 14. století dominikánský klášter, jedno z intelektuálních center tehdejší Prahy. Husité jej v roce 1420 vypálili. Fragment Krista byl v podstatě pohřben při barokní přestavbě kostela.

"Když jsem ten fragment našel, tak jsem si ho nejdřív odnesl domů, protože nebylo kdy ho tady konzultovat. Ležel několik měsíců u mě v pokoji na poličce. Dokonce jsem uvažoval o tom, že si ho tam nechám. Pak jsem se přiznal, donesl jsem ho zase do Salvátora a říkám: posaďte se, tomu nebudete věřit. To je z toho starého gotického Klementina. Profesor Royt a další, kteří ten kámen analyzovali na univerzitě, potvrdili, že je to opravdu jediný figurální a vysoce kvalitní zbytek středověkého Klementina."

Fragment bude průvodcem postního období

Kostel Nejsvětějšího Salvátora,  photo: Kristýna Maková
Po Velikonocích bude reliéf podroben dalšímu zkoumání a bude o něm také odborná konference. Zatím je v kostele Nejsvětějšího Salvátora. Pro věřící by tak mohl být průvodcem letošního postního období. Právě v tuto dobu kostel představuje umělecká díla, uvedl farář akademické farnosti Tomáš Halík.

"Letos nám umělecké dílo dodal neznámý umělec 600 let starý. Fragment se objevil nečekaně z kláštera, který byl barbarsky zničen v roce 1420. Je to jediný motiv, který se zachoval z kláštera, kde musely být stovky biblických scén. Je to možná i jakýsi odkaz těch lidí, kteří zde zahynuli. Kristus v této scéně, v zahradě Getsemanské vyzývá k nenásilí. Říká, zastrčte ten meč. Kdo s mečem zachází, s mečem schází. Bděte a modlete se, abyste neupadli v pokušení."