Zlaté medaile Ája Vrzáňová pronesla do emigrace jako přívěsky na náramku

Ája Vrzáňová

Slavná česká krasobruslařka Ája Vrzáňová by se 16. května dožila devadesáti let. Zapátrali jsme v archivu a prostřednictvím jejích rozhovorů se zastavíme u přelomových okamžiků jejího života.

Ája Vrzáňová na obálce časopisu Vlasta v roce 1947 | Zdroj: Moravská zemská knihovna,  Wikimedia Commons,  public domain

Češi ji znají jako Áju Vrzáňovou. V USA vystupovala pod uměleckým pseudonymem Aja Zanova. Jmenovala se však Alena, provdaná Alena Steindlerová. Dvojnásobná mistryně světa v krasobruslení v soutěži žen z let 1949 a 1950, čtyřnásobná mistryně Československa a mistryně Evropy z roku 1950. Jako první žena na světě skočila dvojitý lutz.

"Bylo mi řečeno, že pojedu do Ruska a tam budu učit, protože Rusko tehdy nemělo ani jednoho bruslaře. Já jsem jedináček a maminka řekla, to tedy ne, jen pře mou mrtvolu. Mě bylo tehdy 18 let. Ona mi vydupala podruhé cestu do Londýna, abych obhájila Mistrovství světa. Řekla, že je těžší titul obhájit, než ho vyhrát poprvé, což je pravda. A já jsem vyhrála podruhé. Než jsem jela, tak se mnou tatínek promluvil a říkal, že s maminkou chtějí, abych tam zůstala, že se o mě trenér postará, budu buď učit nebo bruslit profesionálně. Říkal, my za tebou přijedeme co nejdřív. Kdyby mi řekl, já tě neuvidím 13 let, což se nakonec stalo, tak bych zaprvé nikdy neodjela a za druhé bych měla takové nervy, že bych to podruhé nevyhrála."

Před únosem ji zachránil trenér

K nejhorším zážitkům v životě řadí pokus o únos. V Londýně se ji v roce 1950 tajná bezpečnost snažila vtáhnout do auta.

Ája Vrzáňová | Zdroj:  Národní muzeum,  CC BY 4.0 DEED

"Potom řekli, že zastřelí maminku a já jsem se úplně rozpadla. Držela jsem se plotu a křičela, jak jsem mohla nejvíc. Měla jsem velké štěstí, zrovna v tu chvíli se otevřely dveře a vyběhl můj trenér s dvěma dalšími muži (bydlela jsem u něj a jeho paní.) Přilítli ke mě a vzali mě do domu, bylo to děsné."

Po úspěšném startu na mistrovství světa požádala Ája Vrzáňová v roce 1950 v Londýně o politický azyl a posléze emigrovala do Spojených států amerických.

"Díky zlatým medailím jsem začala v Ice Follies jako hvězda. Po třech letech jsem přešla do Ice capades. Tam jsem bruslila 16 let. Měla jsem krásnou kariéru, do toho ještě televize, reklamy. V roce 1969 jsem se provdala za Pavla Steindlera. To byl Čech z Prahy, byl výborný šéfkuchař a restauratér. Nechala jsem bruslení a pomáhala mu v restauračním obchodě. Bylo to velice úspěšné a moc mě to bavilo. To bylo, jako když jsem na jevišti."

Nesměla na pohřeb tatínka a odnesli jí medaile

Vyjádření dobového československého tisku k emigraci Áji Vrzáňové | Zdroj: Národní muzeum,  CC BY 4.0 DEED

Za pár měsíců se podařilo uprchnout do Londýna i Ájině matce, ale otec nenašel sílu. Když později přijel za dcerou do USA, vydržel tam pár měsíců a odletěl zpět do vlasti. Vyhodili ho z práce, zavřeli do uranových dolů, zabavili byt včetně všech Ájiných trofejí. Zakázali jí jet i na jeho pohřeb. Trofeje se jí už nikdy nevrátily.

"Všechno vzali a už jsem to neviděla. Ale mám trofej z MS 1950 a zlaté medaile. Provezla jsem je na náramku, sedm zlatých medailí jako přívěšky. Udělali mi ho maminka a tatínek. Ale krásný stříbrný pohár z roku 1949 jsem nemohla dát do kufru. Kdybych ho otevřela, tak bych těžko mohla říct, že si ho beru pro štěstí."

Na svatební cestě dostávala každý den dárek

Ája Vrzáňová | Zdroj:  Národní muzeum,  CC BY 4.0 DEED

Svého muže potkala Ája Vrzáňová v osmatřiceti letech. V manželství ji potkala osobní tragédie, její dcera krátce po porodu zemřela. O manžela přišla po osmnácti letech od svatby. A takto vzpomínala na jejich seznámení.

"Vyšvihnutý, kapesníček, evropsky vypadal. Slušelo mu to. Láska na první pohled. Příští den jsem měla letět pryč, ale přišla velká vánice a já jsem na Kennedyho letiště čekala celý den. V šest hodin večer nám řekli, že nepoletíme, tak jsem jela zpět do hotelu a zavolala Pavlovi. Říkal totiž, že až příště přijedu, mám zavolat. Tak jsem mu zavolala řekla, že jsem zpět v New Yorku. Zůstala jsem tam tři dny a čtyři měsíce na to mi hodil do skleničky šampaňského diamantový prsten a říkal, doufám, že si ho necháš. A já říkala, líbí, líbí. Svatební cesta musí být romantická. Krásná hudba u toho, moře. Jeli jsme na deset dní na Havaj a manžel mi každý večer dával k talířku malý dárek."

Jejich gastronomické podniky navštěvovali i Salvator Dalí či Marlen Dietrichová. V byznysu několikrát spolupracovala s Donaldem Trumpem.

O návratu do Česka uvažovala

Ája Vrzáňová v Hollywoodu v roce 1956 | Zdroj:  Národní muzeum,  CC BY 4.0 DEED

V roce 2012 jí položili v Českém rozhlasu otázku, zda uvažovala o návratu do Česka?

"Napadlo mě to mnohokrát. Ale brání mi v tom moje stáří. Kdyby můj manžel Pavel nezemřel v tak mladém věku, tak bychom možná žili půl roku v Česku a půl roku v USA. A on by tu určitě otevřel restauraci. Dokonce o tom i mluvil. Měl možnost sem přijet za totality, mě to bylo zamítnuto. Říkal, já bych tak rád otevřel restauraci v Praze, bohužel se toho nedožil."

Ája Vrzáňová do Prahy přijela po listopadu 1989. Dostalo se jí skvělého uvítání. V roce 2004 jí prezident Václav Klaus vyznamenal Medailí Za zásluhy. V roce 2009 byla v Los Angeles uvedena jako první česká krasobruslařka do Síně slávy. Do Prahy se vracela třikrát ročně, trávila tu každé Vánoce a ještě v osmdesáti letech byla v porotách krasobruslařských soutěží.

Alena Vrzánová (TCH) - World Championships Paris 1949 - ISU Archives

Od roku 2007 byla předsedkyní Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů a výrazně se angažovala v krajanské komunitě. Zemřela v New Yorku po mozkové mrtvici v 84 letech.