Zpěvák Karel Černoch podlehl rakovině

Karel Černoch (2006), foto: ČTK

Zpěvák Karel Černoch podlehl ve věku 64 let rakovině. Před půl rokem ještě věřil, že ji dokáže porazit. Měl za sebou operaci a roční léčení, po němž mu lékaři dávali velkou naději na uzdravení. Stále koncertoval a odmítal si připustit jakékoliv omezení. Nemoc se ale přihlásila znovu a Karel Černoch nad ní tentokrát nevyhrál.

Karel Černoch  (2006),  foto: ČTK
"Vy by jste měl zkusit zpívat lidem na jevišti",řekl začátkem 60. let Jan Werich. Bylo to v době, kdy Karel Černoch coby rekvizitář na Barrandově začal brnkat na kytaru. Průpravu na zpěv získal už v dětském sboru, na vojně se pak seznámil s legendární dvojicí Šimek - Grossmann. Tehdy začaly vznikat první Besídky zvláštní školy - pořady s humornými scénkami a písničkami. Pak se Karel Černoch vrhnul na big beat. Na začátky jeho kariéry zavzpomínal textař Michael Prostějovský.

"Jako člověk i jako zpěvák byl nezaměnitelný typ. V 60. letech se při výběru nových zpěváků do studií a vůbec při přípravě jejich kariéry hledělo na to, aby nebyli dublováni. Tenkrát s Jirkou Lahodou, což byl člen Juventusu, jsme Karlovi napsali písničku, která se jmenovala Nářek převozníka a to byl vlastně Karlův start do jeho hudební kariéry. To byla jeho první nahrávka v rozhlase. Ta písnička a tím pádem i jeho kariéra trvala přesně 40 let."

Karel Černoch  (2007),  foto: ČTK
Karla Černocha proslavil jeho specifický tříokvávový tenor. Měl dokonalou techniku zpěvu a s přirozeností zvládal i ty nejobtížnější pasáže a různé žánry. Většinu písniček si napsal sám a rád se k nim při koncertech vracel - bylo to Zrcadlo, I blázen snad touží či Láska prý.

Karel Černoch se dočkal vítězství ve své době velmi populární Bratislavské lyře. Píseň o mé zemi, tehdy krátce po okupaci Československa ho nejen proslavila, ale zároveň kvůli ní nemohl dočasně vystupovat. Nezapomenutelné jsou i jeho komediální scénky s Jiřím Wimmerem, třeba o tom, jak se učil hrát na housle nebo mluvit maďarsky. Když Wimmer téměř přesně před sedmi lety zemřel, nesl to Karel Černoch velice těžce. V posledním desetiletí si našel své místo v muzikálech, ať už to byl abbé Fária v Monte Cristovi, Augustin Magaldi v Evitě, Jean Valjean v Bídnících či kněz v Draculovi. Zřejmě poslední nahrávkou Karla Černocha byl duet na letošní vánoční desku Jitky Zelenkové.