Cenu Gratias agit získala i dlouholetá vydavatelka České besedy na Slovensku Helena Miškufová

miskufova1.jpg

Novinářka, autorka rozhlasových i televizních pořadů o české menšině, vydavatelka krajanského měsíčníku i organizátorka mnoha akcí Čechů žijících na Slovensku - to vše má ve svém životopise Helena Miškufová z Košic. Absolventka žurnalistiky Univerzity Karlovy se přestěhovala na východní Slovensko už v r. 1968. V roce 1993 spoluzakládala Český spolek na Slovensku a dodnes je jednou z nejaktivnějších osobností tamní české krajanské menšiny. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg letos Heleně Miškufové udělil Cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky ve světě. Co pro ni tato prestižní cena znamená, na to se zeptala Milena Štráfeldová:

Helena Miškufová
"Beru to za celou českou komunitu na Slovensku, protože je hodně lidí, kteří se tam nějak podílejí na udržení krajanského povědomí. A docela je mi líto, že vlastně generace, která to tam začala a udržovala, teď v podstatě vymírá. Takže například Český spolek v Nitře už zanikl a další jsou ohroženy. Velice si ale vážím toho, že vůbec někdo ještě něco dělá, protože to jsou hodiny a hodiny příprav. Zadarmo. To nevzpomínám proto, že by někdo chtěl nějaké odměny, ale že cítí to češství. A tím, že se docela změnily poměry vztahů mezi Českou republikou a Slovenskem, tak nás už nedává dohromady to původní ohrožení. Takže lidé se už ani nějak netouží setkávat, jak to bylo na začátku. A tím pádem není ani doceněna práce aktivistů ve spolcích, kteří se snaží, aby to nezaniklo."

Vy jste ztratili svůj časopis. Jak se to odrazilo v životě české komunity, ve spolcích?

"To je výtka na mne. Víte, že jsem ho dělala. Tam ale byly hrozné problémy s tím, že nebylo dost finančního zabezpečení. A já to nemůžu platit z mého důchodu."

Já jsem to neříkala jako výtku na vás. Pokud výtku, tak na úplně jinou adresu...

"Ano, to se ale právě odrazilo v tom, že už o sobě vzájemně nevíme. České spolky, které jsou v různých městech - byly v deseti, teď jsou v podstatě v devíti a v dalších to upadá - o sobě už tolik nevědí.

Zahájení výstavy 'Masarykovi a Bystrička' v Českém centru Košice,  zleva: H.Miškufová,  ředitelka Českého Centra K.Novotná,  předsedkyně Klubu slovenské kultury v Praze H. Nosková a J. Šiklová
Já jsem původně ještě chtěla začít vydávat internetovou Českou besedu, ale žel bohu ta Beseda byla určena pro starší generaci a pro ni internet není. Beseda prostě chybí, protože nás dávala dohromady, a už není."

Helena Miškufová a Arnošt Lustig na semináři o F. Kafkovi v Tatranské Lomnici
Nicméně, pokud vím, třeba v Košicích je činnost spolku stále velká. Stále ještě pořádáte České dny...

"Ano, Košice jsou výjimkou a druhým takovým městem, kde to funguje, je Bratislava. Bratislava je velká a v Košicích je skupina lidí, kteří se dali dohromady a o něco jim jde. Každý už ví, co má dělat, takže začínáme v lednu nebo začátkem února Českým plesem. Pak je Majáles, zahradní slavnost, dětský tábor a posvícení. Pak 28. říjen, Dny české kultury a vánoce. A to se v podstatě opakuje a lidé se na to těší. Například účast na českých vánocích je úžasná. Každý přijde a chce slyšet Tichou noc a pozdravit se se svými známými. Myslím, že to je vůbec nejaktivnější organizace /na Slovensku/."

Mimochodem, jaký je program letošních Dnů? Jsou vždy mezi sv. Václavem a svátkem 28. října...

"Dny české kultury 2008 už začaly v předvečer 28. září koncertem Virtuosi di Praga v gotickém kostele sv. Alžběty v centru Košic. Spolkově pokračovaly svatováclavským posvícením, to je tradiční záležitost, a teď pokračují dál. Těch akcí v různých žánrech je hodně, jsou výstavy, koncerty vážné hudby..."

Společná fotografie ze školení s názvem Bez strachu ze psaní,  jehož lektorkou byla Lenka Procházková  (druhá zprava),  H.Miškufová čtvrtá zprava
Přijede divadlo z Prahy nebo odjinud z Česka?
Beseda s dětmi v Košicích o J. Foglarovi

"S divadlem je to právě horší, přijede ale Táňa Medvecká se svým programem Poprvé vdaná. Bude mít vystoupení asi ve čtyřech městech. Divadlo je ale finančně náročné, takže je to poněkud složitější. Musím ale přiznat, že /české/ divadlo na Slovensku chybí. Kromě Bratislavy, kam české soubory jezdí, jinde na Slovensku je ale to náročné."

Čekala jste, že tu někdy v Černínu budete stát a dostávat tu těžkou kouli? /Pozn. red.: s cenou získávají laureáti i skleněnou plastiku ve tvaru koule/

"Ne, to jsem vůbec nečekala. Já jsem vždycky spíš z té druhé strany. Kromě toho, že jsem třináct vydávala Českou besedu, dělám rozhlasové vysílání, české vysílání ve Slovenské televizi, ale tu novinářskou práci málokdo ocení, však to víte sami."

Foto: Archiv Heleny Miškufové