České děti pijí nejvíc v Evropě

Evropa bije na poplach: češi příliš holdují alkoholu. Neutěšená situace je především mezi mladistvými. Podle : Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách patří šestnáctiletí Češi patří svými zkušenostmi s alkoholem, kouřením cigaret a marihuany ke špici mezi evropskými zeměmi. Jen pět procent mladých Čechů se například v uplynulém roce nedotklo alkoholu. Více Jaromír Marek.

Byť podle českých zákonů nesmí nikdo nalít alkohol osobě mladší 18 let, praxe je zcela odlišná. Nepřekvapí proto výsledky studie, které hovoří o tom, že dvě třetiny dětí se už někdy opily. Podle statistiky vypije každý pátý šestnáctiletý v přepočtu téměř deset litrů čistého lihu za rok. To je asi padesát půllitrových lahví vodky nebo čtyři sta piv. O něco málo více pijí jen Dánové a Rakušané. Česká společnost je vůbec vůči konzumaci alkoholu velmi tolerantní. Více sociolog Petr Sadílek.

"Spotřeba piva nebo vína u nás patří k životnímu stylu. není zde vytvořena žádná represe, která by takový životní styl označovala za španý. Mladí lidé potom tento životní styl naplňují."

Evropská unie kritizuje českou vládu, že proti konzumaci alkoholu nedělá nic. Faktem, je že o podobu protidrogové strategie na léta 2005 - 2009 vedou politici spory už od února a vláda ji dostane do rukou možná až těsně před Vánocemi. Jasno není ani v principiálních věcech, totiž zda zařadit mezi drogy i cigarety a alkohol.

"Zaznívá potřeba začlenit užívání alkoholu a tabáku do národní protidrogové politiky. Důvod je nasandě, užívání tabáku a alkoholu představuje výrazně negativnější rizika a má možná větší dopad než užívání nezákonných drog."

Tolik autor koncepce Josef Radimecký. To byl ještě Radimecký šéfem vládní protidrogové komise. Před několika týdny byl však odvolán. Spekuluje se o tlaku ze strany koaličních lidovců, kteří chtějí boj proti alkoholu a cigaretám ze strategie vyškrtnout.

O zákonu, který by omezil prodej alkoholu a kouření na veřejných prostranstvích, se zase jedná už čtvrtý rok. I to je důvod, proč stát zatím nedokázal například omezit síť prodejců alkoholu ani prodejní dobu lihovin. Výrobu vína a piva pak daňově zvýhodnil a Češi tak vedle Španělů, Němců a Rakušanů mají alkohol v porovnání k příjmům nejlacinější na světě. Důsledky jsou nedobré. Více Ladislav Csémy z pražského Psychiatrického centra.

"Na závislost na alkoholu se léčí desetitisíce lidí, mnohem více se jicgh ale léčí na poškození jater. Dochází i k alkoholickým demencím, které nejde vrátit zpět."

Negativní roli hraje i reklama na alkohol, která není, na rozdíl od cigaret, nijak regulovaná. České pivovary tak mohou například nepřímo tvrdit, že ten kdo pije alkohol, je dobrý ve sportu, v sexu, nebo že alkohol dělá pravé muže. Výsledkem je stále rekordní spotřeba piva, která představuje každoročně přes 160 litrů na jednoho Čecha, včetně kojenců.