CzechTek a svoboda člověka

Účastníci CzechTeku v areálu strahovských kolejí, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Důsledky policejního zásahu na víkendové technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku se přesouvají na politickou scénu. Schůzku premiéra a ministra vnitra se zástupci technařů by měl dojednat bývalý prezident Václav Havel. Co k tomu vedlo tohoto známého ochránce lidských práv a jak je to vůbec v tomto případě s ochranou lidských svobod? Odpovědi hledal Josef Kubeczka.

Účastníci CzechTeku v areálu strahovských kolejí,  foto: ČTK
Podle Václava Havla technaři setkání se zástupci vlády za stávající situace odmítají s tím, že dosavadní premiérovy a ministrovy výroky jsou nepravdivé, a tak by politici měli udělat vstřícné gesto. Opoziční Občanská demokratická strana navrhuje jednání s prezidentem i s předsedy všech tří vládních stran.

Mezi tím se část technařů během noci na středu usídlila před vysokoškolskými kolejemi v Praze na Strahově. Na placeném parkovišti se bavily stovky lidí. Policie dostala řadu stížností od občanů na hlasitou produkci, ale jak řekla její mluvčí Eva Miklíková, je prakticky bezmocná.

"V silách policie není nějakým razantním způsobem proti těmto účastníkům zasáhnout. Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o přestupkové jednání ze strany těchto lidí, policie v současné době shromažďuje poznatky k této jejich činnosti, které oznamuje na příslušný obvodní úřad do dalšího správního řízení jako přestupek proti veřejnému pořádku - rušení nočního klidu."

Demonstrace proti policejní brutalitě na CzechTeku by měly pokračovat. Pražský primátor Pavel Bém se kvůli tomu sešel se zástupci pražské policie. Jak řekl jeden z organizátorů demonstrací David Čermák, protesty budou pokračovat dokud policie svůj víkendový zásah nevysvětlí.

"Budou tam k dispozici materiály o samotném zásahu, budou tam promítána videa. Jen bych chtěl upozornit, že celá ta kauza by neměla být politizována, protože se jedná o právní záležitost a ne o záležitost napadení nějaké strany."

Proč vlastně k tak nešťastnému střetu technařů s policií došlo? Politoložka Vladimíra Dvořáková vidí chyby na obou stranách.

Václav Havel se zdraví s jednou z účastnic protestního shromáždění před ministerstvem vnitra,  foto: ČTK
"Jde o masová shromáždění a při jakýchkoliv demonstracích či protestech se mohou objevit určité excesy. V davu je to vždy nebezpečné. Problém je trochu v tom, že zákony nejsou úplně přesné, a proto je tam prostor pro jejich porušování. Měla by být právně upravená jakási vyhláška, jak takové akce organizovat, vytvořit jakási základní pravidla pro to, aby se to mohlo konat. Myslím si ale, že podobně jako při sebeobraně akce musí být adekvátní ohrožení. To znamená, že skutečně kapesní zloděje nebudeme střílet ze samopalu."

Jak by se podle Vás mělo aplikovat v případě akce jako CzechTek zdánlivě jednoduché pravidlo, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného?

"To pravidlo je teoretické a v praxi se to řeší podstatně hůře. Vždy je to určitý kompromis, který nelze aplikovat úplně stoprocentně, to uznamená, že nemohu někomu zakázat něco, aby to nenarušovalo zájmy někoho jiného. Podle mne je důležité vědět, jaká je míra rizika poškození svobody toho jednoho a míra poškození svobody toho druhého."