Dej přednost kostelu!

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, foto: CzechTourism
0:00
/
0:00

Mostecký kostel Nanebevzetí Panny Marie proslul svým legendárním přesunem. Ukrývá v sobě i vzácnou emporu - unikátní kamenný zdobený pás po celém obvodu kostela.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě,  foto: Hadonos,  CC BY-SA 3.0 Unported
Vládní usnesení č. 180 z roku 1964. Za těmito čísly se skrývá rozhodnutí o likvidaci starého Mostu. Města, o kterém se v posledních desetiletích mluvilo jako o městu uhlí a jehož okolí připomínalo měsíční krajinu, po níž se proháněla obří rypadla. To už není pravda. Probíhá rozsáhlá rekultivace a region je nositelem pojmu Nejzelenější město České republiky.

Město Most bylo zmíněno už v roce 1040 v Kosmově kronice. Své jméno dostalo podle mostů. Vzniklo totiž u jezera, které přecházelo v bažiny. Uhlí, které se začalo těžit v 17. století, mělo na město vliv už v minulosti. Například v roce 1895 se u nádraží provalily tekoucí písky do pomocné jámy dolu Anna. Propadlo se 39 domů, další byly pobořeny a dva a půl tisíce obyvatel zůstalo bez přístřeší. V 60. letech 20. století se uhlí stalo pro historický Most osudné. Legendární je však záchrana gotického kostela Nanebevzetí pany Marie z první poloviny 16. století, který byl v roce 1975 přesunut. Jak však přestěhovat kostel, který váží 10 tisíc tun, je vysoký 31 metrů a dlouhý šedesát, ptá se film, který tu v podzemí kostela uvidí jeho návštěvníci.

"Dopravní značka dej přednost kostelu je neobvyklá, všechno je vlastně neobvyklé, protože všechno je poprvé. Je 30. září 1975 a přesun začal. "

Stěhování trvalo 646 hodin, délka dráhy přesunu měřila 841 metrů a deset centimetrů a kostel se pohyboval rychlostí zhruba 2 centimetry za minutu. Po půlce tisíciletí tak změnil místo i základy. Kostel byl několikrát vysvěcen - poprvé v roce 1522 a naposledy v roce 1993. Přestože je vysvěcený, slouží jako muzeum či galerie. Mše se tu slouží dvakrát do roka. Půlnoční na Vánoce a 15. srpna na svátek Panny Marie, které je kostel zasvěcen. Stavitelem je Jakub Heilmann ze Schweinfurtu, který navrhl zajímavou konstrukci kleneb - dvě řady osmi sloupů. Unikátní je empora - je to vlastně zdobený pás po celém obvodu kostela, který nemá v Čechách obdoby, uvedla průvodkyně Vladislava Matějková.

"Na celém světě jsou pouze tři takovéto empory od Jakuba Heilmanna, jedna je u nás a dvě zbylé v Německu. Vy zde můžete vidět 42 scén ze Starého a Nového zákona, které jsou vytesány do opuky a následně rozděleny do 22 polí. Jinak výstavba samotné empory byla započata v roce 1555 s tím a dokončena o 15 let později. Nutno dodat, že se nejedná o dílo pouze jediného autora, ale o množství umělců."

"Jsou elektronicky propojené. Takže když pan varhaník začne hrát na jeden manuál, který je před novými varhanami, tak se potom automaticky rozezní i ty vedlejší varhany velké. Dohromady hraje 5107 píšťal, oproti těch 680 na malých."

Z 16. století je křtitelnice, která stojí v zadní části kostela a návštěvníkům nabízí výjevy ze Starého zákona - Noemovu archu a potopu světa. Alabastrové reliéfy na víku přibližují Nový zákon - narození Ježíše Krista. Když se dívám na křtitelnici, nedá mi to, nezeptat se, jak vlastně zvedli tak těžké víko?

Kostel Nanebevzetí Panny Marie,  foto: CzechTourism
"Nahoře na půdě je skrytá kladka, kterou odsud samozřejmě neuvidíte. Pomocí drátu se to víko vyzvedlo a potom se mohlo křtít. Dole v korpusu je zabudovaná vanička a do té se dávala svěcená voda. Jinak se tady může křít, ale už se nekřtí u křtitelnice, ale klasicky v prostorách oltáře."

Jak dodala Vladislava Matějková, každá z kaplí má svoje zajímavé exponáty. Například Bečovská madona už Česko reprezentovala na několika zahraničních výstavách. Zobrazuje matku s dítětem, jak si hrají. Oltáře tu přibližují například stětí sv. Jana Křtitele, kateřinskou legendu a pak je tu jeden zvláštní obraz, který se nazývá Uctívání měděného hada. Jak uvedla Vladislava Matějková, příběh má kořeny v Bibli.

Most,  v popředí kostel Nanebevzetí Panny Marie | Foto: Miloš Turek,  Radio Prague International
"Izraelité reptali proti Bohu a Mojžíš na ně za to seslal hady, kteří je uškrtili a potom pro výstrahu na kříž pověsil měděného hada, aby lidé, když ho spatřili byli kajícní a poslouchali."

Když vystoupáte do věže kostela, uvidíte tu obrázky Starého Mostu, který musel ustoupit těžbě uhlí. Zdevastované město a jeho pobořené domy sehrály ještě svou roli jako kulisa v několika filmech. Když vyjdete na ochoz kostela, nečeká vás žádná měsíční krajina, ale jezero, které se právě napouští a vrch Hněvín, kde dřív stával hrad. Ten byl v polovině 17. století zbořen a na jeho místě vznikla vyhlídková restaurace, která byla opět přestavěna do podoby středověkého hrádku.

10
50.503006449868
13.636173859306
default
50.503006449868
13.636173859306