Film Lidice natočí Petr Nikolaev

Lidické ženy
0:00
/
0:00

Ve čtvrtek uplynulo 68 let od vyhlazení obce Lidice německými nacisty. Česká veřejnost si událost dodnes připomíná, je to jedna z nejtragičtějších událostí druhé světové války na našem území. Je s podivem, jak dlouho čeští filmaři námět obcházeli. V těchto dnech vrcholí intenzivní přípravy filmu Lidice podle scénáře Zdeňka Mahlera.

Filmový scénář napsal Zdeněk Mahler podle své novely Nokturno z roku 2000. Dostal za něj cenu jako nejlepší nerealizovaný scénář už v roce 2007. Poté se do příprav pustila režisérka Alice Nellis a začala s autorem scénář upravovat. Nyní těsně před natáčením ale musela kvůli závažnému onemocnění z projektu odstoupit. Producent Adam Dvořák vysvětlil, že odklad by mohl znamenat velké riziko pro celý projekt. Změna proto nastala velmi rychle:

Petr Nikolaev,  foto: autor
"Tu svoji zpřesněnou diagnózu mi Alice Nellis řekla předevčírem. Ona má akutní boreliózu související s neurologickými problémy."

Režisérku nahradí Petr Nikolaev, tvůrce filmů Báječná léta pod psa, Kousek nebe, ...a bude hůř:

"Dovedu si představit, jak asi Alici je. Když člověk věnuje dva roky svého života, aby něco vytvořil, a těsně před realizací onemocní, to je hrozné. Soucítím s ní, nicméně jsem připraven do toho jít naplno a dotáhnout její práci do konce."

Adam Dvořák,  foto: autor
Zachová nasmlouvané obsazení i konečnou verzi scénáře. Nikolaev se o změně dozvěděl před několika dny, přesto již intenzivně pracuje, aby mohl na konci července zahájit natáčení.

"Je to dobrodružné. Já to vím něco víc než jeden týden. Reagoval jsem překvapeně z toho důvodu, že jsem se s tou látkou už kdysi dávno setkal a byla mi hrozně blízká, ta kniha pana Mahlera. Takže jsem byl velmi překvapen, když jsem takovou nabídku dostal,"

říká režisér. Film Lidice nabízí pohled na tragický osud této středočeské obce za druhé světové války z neobvyklé perspektivy: skrze příběhy tří mužů, jejichž osudy ovlivnily osobní vztahy a nevěra. Jde o příběh plný emocí, který poukazuje na to, jak zdánlivé maličkosti mohou změnit chod dějin a způsobit tragédii.

Budova bývalého gestapa,  foto: autor
Princip přibližuje dramaturg Kristián Suda:

"Střet individuálního osudu s velkou historií, prostě osudová událost v soukromém životě, která přivede člověka do nějaké hraniční situace, se časově protíná s apokalyptickou událostí. To je to ústřední Mahlerovo téma."

Producent Adam Dvořák uvítal, že na film sponzorsky přispěla i některá česká města. Konkrétně Praha, Kladno, Lidice, Opava a Liberec. Primátor Kladna Dan Jiránek vysvětlil, že v jejich případě je zjevná souvislost historická, část příběhu se odehrávala na kladenském gestapu.

Petr Nikolaev a Dan Jiránek  (vpravo),  foto: autor
"S Kladnem je to spojeno a navíc Lidice, tím že je to malá obec, která nemá uvolněného starostu, tak my jim pomáháme, slouží tam třeba Městská policice Kladno. Čili ty vztahy jsou velmi úzké a my to pokládáme za svoji povinnost."

Tvůrci se snaží přilákat k filmu s nepříjemně učebnicovým námětem i mladší generaci diváků, proto s předstihem zadali tvorbu hudebního cédéčka s písničkami známých interpretů právě na námět lidické tragédie.