Hrad Veveří se probouzí k životu

Na Veveří devět věží, kdo nevěří, ať tam běží, říká jedna dětská říkanka. Když přijdete na hrad Veveří, zjistíte, že věží devět opravdu má. Ta nejznámější, pro hrad tolik typická, je břitová věž starého paláce.

Hrad, o kterém se někdy mluví jako o moravském Karlštejně, se tyčí na skalním ostrohu nad Brněnskou přehradou a z dálky vypadá opravdu monumentálně. Jak se člověk přibližuje, pohled na něj je ale stále smutnější a smutnější. Hrad chátrá. Veškerý mobiliář je už dávno pryč, v sálech ještě nedávno rostly houby. Historie hradu je přitom stejně zajímavá jako stavba samotná.

Brněnský kníže Konrád se vypravil na lov, zabloudil a musel přenocovat v lese. Ráno jej probudil štěkot psů, kteří pronásledovali hejno veverek. Konrád našel svoji družinu a na místě nechal postavit lovecký hrádek jménem Veveří. Tolik pověst.

První písemná zmínka o hradě je z roku 1213. Do jeho historie vstoupil Přemysl Otakar II., Jan Lucemburský a snad i sv. Zdislava z Lemberka. Od 15. století se jeho majitelé rychle střídali, na počátku 19. století mezi ně patřil i velkoprůmyslník Vilém z Mundy. Přišel sem jako chudý vandrovník, ale r. 1780 založil v Brně továrnu na sukno a poté se vyšvihl až na majitele královského hradPoslední soukromí majitelé byl rod de-Forestovů, za jejich panství navštívil hrad na své svatební cestě i Winston Churchil. V roce 1925 byl hrad zestátněn a zde začíná jeho pochmurná novodobá historie.

Za II. světové války se Veveří stal sídlem jednotek SS a mezi návštěvníky přibyl i Heinrich Himmler. Na konci války byl hrad poškozen ovšem už v roce 1945 zde byla znovu zřízena stálá expozice.

V padesátých letech bylo v hradním areálu zřízeno lesnické učiliště a brány hradu se pro veřejnost na téměř půl století uzavřely. Od roku 1972 patřil hrad Veveří Vysokému učení technickému v Brně, které zde chtělo vybudovat jakési mezinárodní studentské centrum. Hrad chátral a tehdy prováděné neodborné rekonstrukce byly spíše ke škodě než ku prospěchu. To názorně ukazuje třeba stav fresek v hodovním sále, které nyní zachraňuje restauratér Václav Holoubek.

"Jsou to rokokové lovecké výjevy, které se odehrávají v okolí hradu. Autora neznáme, ale víme, že pochází z roku 1750"

Jak často se setkáváte s takto poškozenými nástěnnými malbami?

"Vše závisí na vztahu člověka k památkám. Tyto fresky byly hodně znehodnoceny. Bylo to nejvíce patrné na špaletách a ve spodních částech maleb. Když nejsou peníze na restaurování, malby se prostě vybílí. Tady to ale nestačilo a tak je odřely ocelovým kartáčem. To byla ta nešťastná doba, nechaly se jen části maleb, aby se ukázalo, jak se zachránily a zbytek byl zničen. Neměl pro ně cenu."

Od roku 1999 je hrad opět v majetku státu a Památkový ústav v Brně začal s prvními rekonstrukcemi. Pro letošní rok bylo vyčleněno na opravy 25 milionů koruna a s obstaráváním peněz pomáhají i příznivci a obdivovatelé hradu, tak jako třeba Občanské sdružení Hrad Veveří. Co byl impuls k zahájení finančních sbírek? To je otázka pro Miloše Šenkýře.

"Myšlenka záchrany hradu Veveří je stará už řadu let, už od doby, co jej vrátilo státu VUT. Prvotní impuls byl, opravit hradní hodiny, takové pomyslné srdce hradu. Hodinový strojek byl pokryt deseti centimetry ptačího trusu. Oprava se podařilo, nakonec vyjma jediné součástky bylo vše funkční. A nyní nádherně bijí."

Byla zmíněna částka 25 milionů na opravy pro letošek, nicméně celkově byly náklady na rekonstrukce odhadnuty ve stovkách miliónů korun, není to trochu beznadějné?

"Vůbec ne. Je to dobré cestě. Lidé mají o hrad zájem. Úplně ideální stav je vyčíslen na 750 milionů korun, to je asi nereálné, ale aby byl uveden do stavu srovnatelného např. s Bítovem, Pernštejnem nebo Buchlovem by stačilo 250 milionů a to už není tak nereálné. Navíc, nikdo nechce, aby sem ty peníze přišly naráz. Hradu by ani nesvědčilo, kdyby se stal naráz jedním velkým staveništěm."

V letošní sezóně je opět zpřístupněna turistická trasa hradem, návštěvníci na ní uvidí nejen to, jak necitlivě se mnohdy k památkám chováme, ale i monumentální architekturu hradu, která naštěstí zůstala zachována.

10
49.204648200000
16.595181600000
default
49.204648200000
16.595181600000