"Hrdina západu" v Divadle v Dlouhé

hrdina_zapadu.jpg

Pražské Divadlo v Dlouhé započalo sezónu 2004/2005 premiérou hry irského autora Johna Millingtona Synga "Hrdina západu". Informuje Evelina Himalová.

Příběh outsidera, kterého osud vynese ke hvězdám a promění v hrdinu téměř mýtického, aby nakonec jeho sláva zhasla a v důsledcích proměnila život i dalším osobám v jeho okolí, nastudoval v překladu Martina Hilského s herci Miroslavem Táborským a Klárou Sedláčkovou v titulních rolích šéf činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Janusz Klimsza. Inscenace současně zahájila takzvanou irskou sezónu, která - jak v rozhovoru pro Radio Praha uvedl dramaturg Divadla v Dlouhé Štěpán Otčenášek - je společnou záležitostí čtyř pražských scén.

"Na této akci se spolu s námi podílejí ještě Činoherní klub, Divadlo v Celetné a Švandovo divadlo. Všechna tato divadla mají na repertoáru jedno nebo dvě irská dramata, a nás napadlo, když jsme připravovali 'Hrdinu západu', že by bylo možná zajímavé udělat takový větší projekt, který má sloužit hlavně divákům. To znamená, že když diváci přijdou do některého z těch divadel, dostanou hned nabídku a informace o irských hrách v těch dalších divadlech - s možností různých slev, bonusů, atd.."

Přímo k "Hrdinovi západu", první premiéře sezóny, a ke spolupráci s již zmíněným režisérem Klimszou Otčenášek řekl:

"Když jsme hledali titul, nakonec on sám navrhl 'Hrdinu západu', s čímž jsem já velmi souhlasil, protože považuji tu hru za naprosto mimořádnou, a přestože více než sto let starou, stále velmi moderní."

Autorem výpravy je moravský scénograf Martin Víšek, krásné kostýmy připravila Eliška Zapletalová, rovněž z ostravského Národního divadla. Podle dramaturga Otčenáška vedle uvedení této hry bude letošní sezóna v Divadle v Dlouhé vůbec velice pestrá, ke slovu prý se dostane i hudba. To platí zejména o další novince, kterou v polovině ledna bude...

"'Kabaret' v režii Jana Borny. Tentokrát půjde o 'Kabaret Prévert - Bulis', navazující na 'Kabaret Vian - Cami', který se v Dlouhé hraje už šestou sezónu. Prévertova minidramata, pohádky a básničky jsou na rozdíl od Camiho textů ve stylu brutálních grotesek úplně jiné: Sice jsou také humorné, ale mnohem bolestnější. Ten charakter vychází z hudby Bulise. Bude to i tklivé, smutné, ale věříme, že hezky,"

konstatoval Štěpán Otčenášek k uměleckému pokusu o spojení dvou pozoruhodných autorů - básníka Préverta a hudebníka Bulise, kteří se ve skutečnosti nikdy nesetkali, a přesto jejich díla - jak se domnívá - tak dobře pasují k sobě. Ostatně budou se o tom moci přesvědčit všichni ti, kteří na inscenaci přijdou.

Tolik pozvánka do Divadla v Dlouhé, které však kromě domácích aktivit čeká v letošní sezóně i zahraniční hostování: Například už v listopadu se představí polskému publiku v Lodži s Dostojevského hrou "Běsi" v režii Hany Burešové.