Jak žili lidé za Jana Žižky? Vesnický život středověku ukazuje archeoskanzen Trocnov

Archeoskanzen Trocnov. Vstupní brána do zemanské tvrze

Stáje, sýpka, zbrojnice, ale i obytné stavení s černou kuchyní, repliky nástrojů, oděvů a nábytku nebo originální kostýmy z filmu Jan Žižka. To vše si mohou prohlédnout návštěvníci vznikajícího Archeoskanzenu Trocnov, který je věrnou a plně funkční replikou středověké tvrze a malé vesničky.

Archeopark Trocnov | Foto: Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

Středověký Archeoskanzen Trocnov, který se nachází v areálu Památníku Jana Žižky v Borovanech, má představit návštěvníkům, jak venkovská obydlí v období přelomu 14. a 15. století vypadala a jaký byl život středověkého prostého lidu na venkově, tedy ukázat předměty denní potřeby i tehdejší způsoby hospodaření.

Se stavbou začali dělníci už v roce 2020, zcela dokončen by měl být v roce 2024, velkou část už ale Jihočeské muzeum zpřístupnilo už letos - přesně podle dobových záznamů postavený zemanský dvorec.

Stavěl se přesně jako ve středověku, tedy kompletně ručně a podle tehdejších postupů - s uplatňováním dobových technologií, především opracováním dřeva a tvorbou střech. Stavělo se nejen ze dřeva, ale i ze slámy a hlíny.

„Je tady stodola, krytá doškovou střechou, zemanský dům, největší a nejhonosnější stavba, maštal, stáj a sýpka se zbrojnicí,“ popsal zemanský dvorec správce Památníku Jana Žižky v Trocnově Miroslav Petrovský.

V Archeoskanzenu je možné nahlédnout i do interiérů první dokončené části. Stavby jsou zařízeny autentickým vnitřním vybavením, kde nechybí soubor replik zemědělských a řemeslných nástrojů, předmětů denní potřeby, vojenského vybavení a nábytek.

Doplnění výuky historie

Díky komentovaným prohlídkám se návštěvníci mohou seznámit doslova na vlastní kůži s tím, jak se žilo v Čechách před husitskými válkami za vlády Václava IV. Jak vypadal běžný den na zemanském dvorci, co lidé dělali, jak se oblékali, jak se ve středověku připravovali na zimu nebo co na přelomu 14. a 15. století jedli.

Návštěvníci tam uvidí například i originální pražské groše, které se používaly za vlády Václava IV. Ve stodole si zase zájemci mohou sami vymlátit sklizené obilné klasy a v sýpce pak na mlýnku semlít na mouku.

Lákadlem je i stálá expozice originálních kostýmů z historického filmu Jan Žižka od režiséra Petra Jákla, který měl v kinech premiéru v roce 2022.

„Myslím si, že Trocnov je natolik zajímavý, že stojí za to se sem vydat. Diváci se mohou přijet podívat, jak to tehdy doopravdy vypadalo, a zažít velmi podobné pocity, jako zažívali herci ve filmu,“ řekl ve videu Petr Jákl.

Archeoskanzen bude sloužit nejen turistům, ale i školám na doplnění výuky historie.

klíčová slova:

Související