Ministerstvo hodlá v krajích vytvořit 14 prestižních kulturních center

Foto: Národní hřebčín Kladruby nad Labem

Ministerstvo kultury vybralo ve spolupráci s kraji 14 památek, ze kterých hodlá vytvořit prestižní kulturní centra. K jejich financování chce využít Integrovaný operační program Evropské unie. Mezi rokem 2007 až 2013 tak bude spolurozhodovat o 6 miliardách korun.

Foto: Národní hřebčín Kladruby nad Labem
Ministerstvo kultury vybralo ve spolupráci s kraji 14 památek, ze kterých hodlá vytvořit prestižní kulturní centra. K jejich financování chce využít Integrovaný operační program Evropské unie. Mezi rokem 2007 až 2013 tak bude spolurozhodovat o 6 miliardách korun.

Čtrnáct vybraných projektů je výsledkem dlouhé diskuse. Vybíralo se ze seznamu národních kulturních památek a památek UNESCO - tedy z více než dvou set možností.

"Bylo rozhodnuto, že se v každém kraji bude financovat jedna, maximálně dvě akce. A to z toho důvodu, aby se nerozdrobily finance do malých nedodělaných záležitostí, ale aby v každém kraji vznikl jeden komplex, který bude hotov,"

uvedla vrchní ředitelka sekce strukturálních fondů Jana Vohralíková. A jaké projekty to budou? Namátkově vyberu například hřebčín v Kladrubech nad Labem. Tady by měl vzniknout velký meziresortní projekt evropského centra chovu koní a dalších navazujících aktivit. V Olomouci má být centrum Moderního evropského umění. Ve městě je totiž prestižní galerie a Muzeum výtvarných umění. V Terezíně by peníze mohly jít na obnovu Hannoverských kasáren, kde bude sídlit archiv Ústavu paměti národa. Jedná se tedy o veliké projekty, uvedl ministr kultury Václav Jehlička.

Ministr kultury Václav Jehlička,  foto: ČTK
"Velmi zajímavý projekt se připravuje ve Vítkovicích. Ministerstvo spolupracuje se soukromým vlastníkem národní kulturní památky Vítkovické železárny, což je velmi významná památka z oblasti industriální architektury. Spolupracujeme s Vysokou školou báňskou, s Ostravskou univerzitou, s krajem. Vzniklo by zde multifunkční centrum zaměřené na vzdělávání. Bylo by sídlem univerzit, byl by zde prostor pro kulturní akce, pro bydlení, pro výzkumná a vědecká centra. A nebylo by to v klasickém památkovém prostředí, ale v prostředí industriální architektury."

Na každý kraj se počítá s částkou zhruba půl miliardy korun. 85 procent by mělo být ze zdrojů Evropské unie a 15 procent ze státního rozpočtu. Právě o něm se nyní jedná. Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala postupně navýšit výdaje na kulturu na 1 procento rozpočtu. Letos je to bez výdajů na církve 0,66 procenta a podle návrhu ministerstva financí by prostředky měly v příštím roce ještě klesnout. To by mohlo mít za následek pokles turistického ruchu i příjmů do státního rozpočtu. V roce 2006 navštívilo Česko 6,5 miliónu turistů, přičemž 66 procent z nich přicestovalo kvůli památkám.

"Argumenty, které se opírají o ekonomický přínos kultury, jsou velmi účinné a zapůsobily. Neúčinné jsou na druhou stranu argumenty o posvátnosti kultury,"

říká k jednání o rozpočtu ministr Jehlička. Bez chybějících dotací by byl pravděpodobně zcela zastaven například program podpory profesionálních divadel a symfonických orchestrů. Pod tlakem státního zadlužování se ministerstvo chystá k hledání úspor a transformaci svých více než 30ti příspěvkových organizací. Výsledek bude znám na konci roku, ale v úvahu připadá i rušení či slučování některých institucí.