Nejstarší portrétní fotografie v Česku zachycuje rodinu Chotků

Rodina hraběte Chotka na daguerrotypii z roku 1839

Nejstarší portrétní fotografie v Česku zachycuje hraběcí rodinu Chotků a pochází z roku 1839. Odpočívala v zapomenutých kufrech.

Rodina hraběte Chotka na daguerrotypii z roku 1839
Fotografii památkáři objevili před osmi lety v kufrech ve sklepích zámku Líčkov. Právě sem byl po druhé světové válce přesunut inventář ze zámku Velké Březno, kde Chotkové pobývali. Když se inventář přestěhoval zpět, na kufry se zapomnělo. Poté co je památkáři otevřeli, zjistili, že obsahují řadu fotografií, které pořídilo několik generací hraběcího rodu. A byl mezi nimi i vzácný snímek, uvedl kastelán zámku Miloš Musil.

"Je tam celá rodina hraběte Chotka - jeho manželka a tři synové. Pak ještě dva manželské páry a dítě."

Kde byla fotografie pořízena?

Daguerrotypická kamera
"My jsme si udělali průzkum deníku hraběte Chotka a jeho synů. Byli zvláštní právě tím, že si den co den psali záznamy do deníků. Fotografie byla pořízena v roce 1839 a to 4. listopadu. Byla pořízena v Mnichově, kde byl hrabě Chotek na státní návštěvě Bavorského království, proto měl sebou nejkrásnější oblečení a všechna vyznamenání, včetně řádu zlatého rouna. To si také oblékli na fotografování. Z toho jsme také usuzovali, že to bylo velmi významné."

Jakou technikou je tato fotografie udělána?

"Je udělaná technikou daguerrotypie. Na měděnou desku se natáhl stříbrný amalgám a ten stříbrný povrch se potom osvětloval v temné komoře a pomocí par brómu nebo jódu a rtuti se vyvolával. A výsledkem je takové zrcátko, tehdy tomu říkali zrcátko s pamětí. Tato technika byla v té době nesmírně moderní a nesmírně nová."

Kníže Metternich
V Česku existuje pouze jediná starší fotografie, která je umístěna na zámku Kynžvart.

"Daguerrotypie Louise Daguerra se všechny zničily. V jeho komoře vznikl požár, takže jich není mnoho. Na českém území jsou pouze dvě z roku 1839. Jedna je slavný snímek Kabinetu kuriozit knížete Metternicha, který Daguerre udělal přímo pro Metternicha. Je na zámku Kynžvart a my máme nejstarší portrét. Portrétovat se touto metodou bylo docela náročné. Expoziční doba byla velmi dlouhá. Portrétovaný člověk musel vydržet stát nehnutě, třeba řádově minuty. A my tam máme skupinu deseti osob včetně dvou dětí. Udržte je několik minut stát bez hnutí, to je úžasné."

Zámek Velké Březno,  foto: Martina Schneibergová
Originál fotografie Chotků, který vypadá jako zrcátko, podle kastelána Miloše Musila veřejnost neuvidí, bude uložen v trezoru ve speciální atmosféře, aby se nepoškodil. Ve Velkém Březně ale bude vystavena jeho kopie a řada dalších snímků či jejich kopií pocházejících ze tří kufrů. Vnuk zakladatele zámku Karel Maria Chotek byl totiž vášnivý fotograf. Dokonce se kvůli tomu vzdal své diplomatické kariéry. Historikové teď budou nad nalezeným snímkem bádat, protože se jim sice podařilo identifikovat členy hraběcí rodiny, ale nikoliv jejich doprovod.


Příspěvek jsme poprvé vysílali 19. června 2010, dnes jste jej mohli slyšet v repríze.