Zpráva o vyjednávací pozici ČR pro vstup do EU

Z parlamentního jednání, Foto: ČTK

Koaliční vláda premiéra Vladimíra Špidly v Poslanecké sněmovně obhájila podmínky vstupu České republiky do Evropské unie. Sněmovna totiž neschválila návrh opozičních občanských demokratů, podle nichž měla konstatovat, že podmínky dojednané vládními vyjednavači jsou neuspokojivé a neodpovídají pozici Česka mezi ostatními kandidátskými zeměmi.

Z parlamentního jednání,  Foto: ČTK
Premiér Špidla prohlásil, že si za vyjednanými podmínkami stojí. Poslanci diskutovali o zprávě ministra zahraničí Cyrila Svobody k současnému stavu vyjednávacích pozic České republiky. Podle ministra má Česko v této fázi vyjednávacího procesu prozatím nejvyšší částku finančních kompenzací ze všech kandidátských zemí:

"A to téměř sedmnáct a půl miliardy korun pro první tři roky členství. Tato částka zahrnuje dalších pět miliard korun předběžně přidělených z celkové sumy devíti miliard korun, tedy více než polovinu, pro čtyři z nejvyspělejších kandidátských zemí."

Na kritiku, že po odečtení našich výdajů a příjmů z Unie zůstane na jednoho obyvatele Česka méně eur než v bohatším Slovinsku, reagoval náš hlavní bruselský vyjednavač Pavel Telička. Podle jeho názoru Česká republika nedostane v prvních třech letech po vstupu výrazně méně peněz od Evropské unie než jiné kandidátské země. Příjmy a výdaje se ale podle Teličky zatím pohybují jen v rovině odhadů. Všechno dořeší právě probíhající summit Unie v Kodani. Navíc i přepočítávání unijních peněz na jednoho obyvatele je prý zavádějící:

Z parlamentního jednání,  Foto: ČTK
"Pojďme si spočítat ty reálné peníze na hlavu. V takovém případě, když pomineme Maltu a Kypr, které bych označil možná za specifické země, tak Česká republika je za Slovinskem druhá s nejvyšší částkou. Pojďme ale odečíst schengenské prostředky, a v ten moment se ten obrázek zase mění - Česká republika na hlavu dostává prostředky nejvyšší."

Jak premiér Špidla, tak ministr Svoboda však opoziční poslance nepřesvědčili. Předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý tvrdí, že vláda v tomto směru jednoznačně selhala:

"Nikdo v Evropě nedokázal pro svou zemi vyjednat horší podmínky pro vstup své země a svých občanů než právě tato vláda."

Poslanci téměř tříhodinovou rozpravu okořenili osobními útoky, citáty z bible, ale i humornými průpovídkami. Vlastimil Tlustý přiznal, že ho "dorazilo", když ministr Svoboda "pravil, že by bylo namístě věnovat diskusi otázce, co je to kráva bez tržní produkce mléka". "A tak bych si dovolil ctěné sněmovně doporučit, že by to mohl být například nějaký vůl," řekl poslanec Tlustý. Olej do ohně přilil místopředseda sněmovny Ivan Langer, který jednání řídil. Když Tlustý dokončil své vyjádření o volovi, přihlásil se do rozpravy Cyril Svoboda. "Slovo má s faktickou poznámkou pan ministr zahraničí. Doufám, že se necítil být vyvolán," vybídl Langer šéfa diplomacie.

Jediným výsledkem emotivní rozpravy je tak žádost Poslanecké sněmovny, aby ji vláda příští úterý informovala o výsledcích summitu Evropské unie v Kodani.