"Občané všech ohrožených domovů, spojme se!"

S transparentem 'Dejte přednost lidem' protestovala 22. ledna dvacítka členů ekologického Hnutí Duha před budovou ministerstva průmyslu a obchodu v Praze proti záměru zrušit limity těžby uhlí a postavit v Česku další jaderné bloky, foto: ČTK

Zhruba stovka lidí, kteří mohou ztratit kvůli energetické koncepci ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana své domovy, přišla demonstrovat před Úřad vlády. Na ministry, kteří přijížděli na jednání vlády, lidé pískali a pokřikovali "Máme toho dost", "Bez uhlí se obejdeme", "Neničte nám naše domy", a podobně.

S transparentem 'Dejte přednost lidem' protestovala 22. ledna dvacítka členů ekologického Hnutí Duha před budovou ministerstva průmyslu a obchodu v Praze proti záměru zrušit limity těžby uhlí a postavit v Česku další jaderné bloky,  foto: ČTK
Podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu mají po roce 2010 začít nové uhelné elektrárny postupně nahrazovat zhruba polovinu dnešního výkonu elektráren. To by znamenalo prolomení takzvaných územních limitů. Laicky řečeno, podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu lze očekávat, že se některé obce, které leží v uhelných oblastech, tedy zvláště na severu Čech, budou muset kvůli zamýšlené těžbě uhlí zlikvidovat. Proti tomuto návrhu se lidé bouří. Naopak podporují návrh ministra životního prostředí Libora Ambrozka, který je, podle ekologů z hnutí Duha, k životnímu prostředí mnohonásobně šetrnější.

"Nejsme spokojeni s tím, že tato varianta nenavrhuje zastavení uspěchaného programu hledání trvalého úložiště vysoce radioaktivního odpadu. Přesto je návrh ministerstva životního prostředí důležitý, protože ukazuje, že to jde. Že můžeme zajistit pro české domácnosti, český průmysl dostatek elektřiny, neobnovovat bourání českých obcí kvůli uhlí, nestavět nové jaderné reaktory, tím nezvyšovat radioaktivní odpad a zároveň snižovat hrozivě vysoký příspěvek České republiky ke globálním změnám podnebí."

Prohlásil před shromážděnými Martin Ander z Hnutí Duha, které demonstraci pořádalo. Ministrům, kteří se prodírali pískajícím davem, zástupci ekologických sdružení předali malý dárek.

Před Úřadem vlády v Praze demonstrovali 28. ledna odpůrci energetické koncepce,  kterou připravuje ministr průmyslu a obchodu Milan Urban,  foto: ČTK
"Chtěla jsem vás poprosit, protože Špidla tu není, abyste mu předal od nás, lidí z jižních Čech, od Jihočeských matek a dalších ekologických iniciativ tento dárek."

"Jihočeské matky se se mnou stále hádají..."

"My se s vámi vůbec nehádáme ... "

"Ale píšete mi zlé dopisy..."

"Vezměte si to s sebou a postavte si to před sebe na stůl při rozhodování o jaderných blocích."

Co jste to ministru Dostálovi předali?

"To je takový radioaktivní dárek. Má symbolizovat radioaktivní odpad v sudech. Chtěli bychom, aby si ministři uvědomili na tom případu zdvojené perspektivy Temelína, že to opravdu není reálné, aby rozšiřovali Temelín."

Jana Kučková ze sdružení Jihočeské matky se prodrala přes novináře k ministrovi kultury Pavlu Dostálovi, kterému předala malý papírový sud polepený výstražnými cedulkami upozorňujícími na radioaktivní materiál. Jediný ministr, který nebyl přivítán pískotem a skandováním, byl Libor Ambrozek, ministr životního prostředí.

"Není vůbec nutné, aby kvůli těžbě uhlí, jak to navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu, se prolamovaly územní limity. Tyto limity byly zavedeny, aby celý kraj nebyl zničený těžbou. Aby tam zůstaly prostory, které budou garantovat jiný rozvoj, třeba podnikání. Nyní, po deseti letech od doby, kdy byly tyto limity stanoveny, nebyla vyhodnocena jejich účinnost, jak je účinná rekultivace krajiny v těchto územích, které byly zasaženy těžbou. Myslím si, že není ještě možné tyto limity zrušit, protože jsme nesplnili to, k čemu se vláda zavázala před deseti lety, kdy je zaváděla."

Projednávání Urbanovy koncepce ministři přerušili na žádost právě ministra životního prostředí Libora Ambrozka na dva měsíce.