Ovocnáři dostanou kompenzace za jarní mrazy

Foto: Couleur / Pixabay

Pěstitelé ovoce dostanou z rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) kompenzace 50 milionů korun za škody způsobené letošními jarními mrazy. Ztráty ovocnářů dosahují podle odhadů ministerstva zemědělství až 158 milionů korun. Nejvíce mrazy postihly jabloně, produkce klesla ale i u višní, rybízů, broskví, třešní a jahod.

Miroslav Toman,  foto: Šárka Ševčíková,  ČRo
Částečnou kompenzaci škod pro ovocnáře navrhuje ministerstvo zemědělství i kvůli nepříznivé situaci, která v posledních letech panuje na trhu s ovocem mimo jiné v důsledku ruského embarga. Materiál pro vládu připouštěl, že akutně hrozí, že se řada podniků dostane do neřešitelných finančních potíží. Státní pomoc dostanou mimo jiné podniky, které prokážou třicetiprocentní pokles tržeb v porovnání s průměrem předchozích tří let. Ministr zemědělství Miroslav Toman z ČSSD uvedl, že stát nikdy neproplácí celkové škody:

"Jde nám o to, aby peníze dostali rychle a vůbec nějaké. Chceme dát hlavně těm menším a středním nějakou kompenzaci za mrazy a pomoct jim, protože jsou v nelehké situaci."

Ministr zemědělství dodal, že ve složité situaci jsou zejména specializované ovocnářské podniky, kde není možné krýt ztráty z jiných činností.

Kompenzace je podmínkou konkurenceschopnosti

Foto: Couleur / Pixabay
Předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík uvedl, že kompenzace pomůže hlavně menším podnikům:

"My jsme rádi, že ministerstvo přistoupilo k této kompenzaci zejména proto, že riziko jarního mrazu je nepojistitelným rizikem, a pěstitelé nemají možnost se bránit. A také proto, že vlády okolních zemí ovocnářům podobnou podporu poskytují, například pěstitelům v Polsku. Pro nás je to podmínka konkurenceschopnosti."

Stát může poskytnout jednomu podniku podporu v maximální hodnotě 15.000 eur (tedy necelých 400.000 korun) za tři po sobě jdoucí účetní období, aniž by to Evropská unie pokládala za nepovolenou podporu.

Problém nejsou mrazy, ale mírné zimy

Martin Ludvík,  foto: Šárka Ševčíková,  ČRo
Jarní mrazy silně poškodily ovocné stromy ve dvou vlnách - mezi 12. až 19. dubnem a začátkem května. Nízké teploty v těchto obdobích v noci přesahovaly místy i minus 11 stupňů Celsia a v nejvíc postižených lokalitách se opakovaly více dní. V některých oblastech hlásí podniky škody až na 80 procentech úrody. Škody jsou tentokrát v daleko větší míře na západě, severozápadě a severu Čech, menší na jižní Moravě.

Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka není problém v tom, že mrazy přijdou na konci dubna nebo začátku května. Zásadní problém je, že jsou velmi mírné zimy a ovocné stromy se z takzvaného zimního spánku probouzí dříve.