Pavel Šporcl oslavil padesátiny vyprodanou Lucernou

Pavel Šporcl

Bez fraku v šátku s modrými houslemi vtrhl před lety na koncertní pódia houslista Pavel Šporcl. O rozruch se postaral nejen výzorem, ale především hrou. Tu dnes obdivují posluchači po celém světě. 

Pavel Šporcl | Foto: Jiřina Šmídová,  Český rozhlas

Na housle se začal Pavel Šporcl učit v pěti letech. Absolvoval pražskou konzervatoř a hudební fakultu Akademie múzických změní u profesora Václava Snítila. Už v době dospívání se jeho talent projevil na různých soutěžích a přehlídkách, třeba i rozhlasovém Concertino Praga. Vzdělání si prohloubil i na amerických školách, včetně prestižní Juilliard School v New Yorku. Světově uznávaný kritik a historik Henry Roth ho zařadil jako jediného z českých houslistů mladé generace do své knihy Housloví virtuozové - od Paganiniho po 21. století.

Mistr houslí i marketingu

Součástí úspěšné kariéry dnes nejznámějšího českého umělce v oblasti klasické hudby je marketing. Klasickou hudbu se vždy snažil přiblížit širšímu okruhu posluchačů. Sedm let proto vystupoval se šátkem na hlavě, kterých má doma nespočet. „Na šátek si někteří lidé nezvykli a říkali, že degraduju klasickou hudbu,” vzpomínal Pavel Šporcl v jednom z rozhlasových rozhovorů. Šátek před lety odložil, ale nahradil ho modrými houslemi. Ty si nechal udělat na zakázku u předního českého houslaře Jana Špidlena.

Pavel Šporcl | Foto: Jiřina Šmídová,  Český rozhlas

„Modré proto, že jsem se tímto způsobem snažil nejen odlišit, ale také společně s Honzou trochu inovovat houslařské umění. Jinak normálně housle bývají žluto-červeno-oranžové.“ Barvu volili tak, aby byla natolik průhledná, aby ukázala krásu dřeva.

Podobné „výstřelky“ ale nijak nesnižují Šporclovo hudební mistrovství. Vystupoval s řadou domácích a zahraničních hudebních těles, včetně České filharmonie, Liverpoolské královské filharmonie nebo Francouzského národního orchestru. Byl hostem nejvýznamnějších hudebních festivalů, stál na pódiích jako je Suntory Hall v Tokiu, Alte Oper ve Frankfurtu či Walt Disney Hall v Los Angeles. V únoru 2016 s velkým úspěchem debutoval v proslulé Carnegie Hall v New Yorku.

Pavel Šporcl 50

Pražskou Lucernu vyprodal uznávaný houslista několikrát a podařilo se mu to i během narozeninového koncertu. Ten pojal ve velkém stylu. Kromě hry na housle i zpíval. Legendární sál zaplnila vedle klasické hudby i hudba muzikálová, jazzová, cikánská, semaforská i rocková. Popřát umělci přišla nejen manželka Bára Kodetová s dcerami Violettou a Sophií, ale celá řada špičkových umělců. Na pódiu se tak objevili Vojtěch Dyk, Petr Janda, Felix Slováček, Jana Šrejma Kačírková, Lubomír Brabec, Američan Brian Charette (USA) nebo Šporclova cikánská cimbálová kapela.