Podle europoslankyně Hybáškové je izraelský vicepremiér Olmert přátelsky nakloněn Česku

Ehud Olmert nahradil v čele vlády Ariela Šarona, foto: ČTK

Dění na Blízkém východě svým významem a dosahem vždycky poutalo pozornost světa. A tak je pochopitelné, že zdravotní stav premiéra a Ariela Šarona plní stránky českého tisku a zajímá velký prostor v elektronických médiích. Šaron, který po těžké mozkové mrtvici podstoupil již tři dlouhé operace, se s největší pravděpodobností nebude moci vrátit do veřejného života. V případě, že tento předpoklad oficiálně potvrdí lékaři, se vedení vlády ujme dosavadní vicepremiér Ehud Olmert, který by Šarona měl nahradit také v čele jím nedávno založené strany Kadima. Peter Gabaľ proto zjišťoval, zda se v případě naplnění očekávaného scénáře něco mění pro českou zahraniční politiku.

Ministerstvo zahraničních věcí v dané situaci odmítlo spekulovat o dalším vývoji a pouze sdělilo, že pracuje se všemi variantami možného vývoje. Sdílnější byla poslankyně Evropského parlamentu, členka jeho Výboru pro zahraniční záležitosti a předsedkyně delegace Izrael, Jana Hybášková. Podle jejího názoru se na základní orientaci české zahraniční politiky nic nemění, i když roste aktuální agenda pro velvyslance v Izraeli:

"Česká zahraniční politika se vyznačuje tím, že ve vztahu k Izraeli je velice pozitivní a v Izraeli je česká pozice velice pozitivně oceňována. Proto ten globální rámec se nemění. Jistě nastává úkol pro pana velvyslance Žantovského se velice dobře orientovat ve velice spletité situaci, která v Izraeli nastane. Nicméně se domnívám, že ta základní linie - to znamená plná podpora mírovému procesu a samozřejmě plná podpora zajištění bezpečnosti existence státu Izrael a také plnohodnotného palestinského státu zůstanou hlavními trendy české zahraniční politiky."

Poslankyně Evropského parlamentu, a mimochodem také bývalá velvyslankyně České republiky v Kuvajtu Jana Hybášková k tomu dále dodává:

Ariel Šaron,  foto: ČTK
"Nezdá se, že by jakákoliv výměna ve vedení ať již politické strany Kadima - a také samozřejmě po budoucích izraelských volbách ve vedení státu - nějakým zásadním způsobem měnila pozici České republiky, protože bude jistě vyčkávací období. A samozřejmě že rozhovory, které budou běžet mezi Palestinci a Izraelci budou veskrze jejich vnitřní záležitostí."

Další role české diplomacie by tedy podle Jany Hybáškové měla být definována zájmem o rovnováhu v izraelsko-palestinských jednáních:

"Na české politice bude působit směrem k Izraeli tak, aby tato jednání s Palestinci byla vedena minimálně bilaterálně a nestalo se to pouhým samostatným izraelským rozhodováním."

Ehud Olmert nahradil v čele vlády Ariela Šarona,  foto: ČTK
Euro-poslankyně Jana Hybášková ale vidí v nastalé situaci něco, co nakonec může být pro Českou republiku přínosem.

"Co by však mohlo být velmi přínosné a o čem se v Čechách nehovoří je, že Ehud Olmert, který se nyní staví do čela Kadimy, bývalý starosta města Jeruzaléma, má v Čechách velmi mnoho známých. Je přátelsky nakloněn České republice, mnohokrát navštívil Prahu, už jako starosta Jeruzaléma s Pražany spolupracoval, takže lze očekávat jeho osobní pozitivní nasazení, kterého, samozřejmě, by bylo dobré, kdyby Česká republika dokázala využít."

Logicky jsme se tedy Jany Hybáškové nakonec zeptali, může-li s předpokládaným nástupem Ehuda Olmerta do čela izraelské vlády spojovat nějaká pozitivní očekávání také česká krajanská komunita v Izraeli:

"Já se domnívám, že určitě, on byl vždycky vstřícný vůči české krajanské komunitě, vnímal potřeby české krajanské komunity, zná řadu jejích významných představitelů a jistěže bude mít i pozitivní vztah k české krajanské komunitě."