Pražský hrad vystavuje unikátní šperky z 9. a 10. století

Sylvie Novotný and Jan Frolík, photo: CTK

Unikátní šperky z 9. a 10. století doplnily stálou expozici Příběh Pražského hradu. Výstava provází návštěvníky tisíciletou historií sídla českých králů a návštěvníci teď mají možnost vidět, čím se šlechta zdobila před tisícovkou let. Tedy v době, kdy začal areál hradu teprve vznikat.

Kurátorka výstavy Silvie Novotná a Jan Frolík,  foto: ČTK
Šperky jsou součástí nálezu z pohřebiště za Jízdárnou Pražského hradu a jsou vystaveny vůbec poprvé, říká archeolog Jan Frolík.

"Pocházejí z pohřebiště, které dohromady čítá 141 hrobů. Odhad jejich stáří se opírá o podobné nálezy šperků z jiných lokalit, kde datování bylo známo. Analogické šperky nacházíme v Mikulčicích nebo na pohřebišti v Rajhradě."

Komu šperky patřily?

"My se domníváme, že patřily manželkám a dětem členů družiny, která sloužila knížeti. Nějací bojovníci, služebníci a tak dále, ti výše postavení členové tehdejší společnosti."

Kurátorka výstavy Silvie Novotná,  foto: ČTK
Jedná se o nejbohatší pohřebiště v Čechách. Archeologé ho zkoumali už v 70. a 80. letech. Nejstarší hroby pocházejí z konce 9. století, nejmladší je hrob s denárem knížete Jaromíra, který zemřel v roce 1035. Některé šperky se vyráběly zřejmě přímo na Pražském hradě. Najdeme tu třeba gombíky s motivem kříže nebo páva.

"To byly takové kulovité knoflíky, které spínaly plášť nebo šaty někde pod rameny. Tady jsou gombíky bez výjimky zlaté nebo zlacené. Výraznou skupinu představují náušnice. Mezi nimi je zvláštnost, která je pro Pražský hrad unikátní. A sice, že ty bubínky mají tvar koňských hlaviček, ale když si posluchači představí nějakou malou myš s velkýma ušima, tak tahle vypadají ty bubínky."

Šperků bylo v hrobech několik set, na výstavě jich lidé najdou 35. Vynikající prací je také stříbrný nákrčník, jehož součástí jsou maličké schránky na amulet, říkalo se jim kaptorgy, dodal Jan Frolík.

"Je to naprosto unikátní také tím, že v tomto případě restaurátoři odvedli perfektní práci, protože to vypadalo, že se to úplně rozpadne, že to nepůjde zachránit a je z toho nádherný exponát."

Foto: ČTK
Našlo se něco v těch schránkách?

"Našly se tam zbytky nějakých organických látek, možná to byly nějaké voňavky, neumíme to přesně identifikovat."

Jsou to pouze české šperky nebo pocházely z různých částí světa?

"Je tam několik šperků, které jsou bezesporu zdaleka. Je tam jeden stříbrný korál, o kterém si myslíme, že je odněkud ze severu, z Polska, možná i ze Skandinávie. Pak jsou tam dva jednoduché medailonky, které bychom kladli někam do Středomoří, zřejmě do Byzance - dnešní Řecko, Turecko a zcela exotická je středomořská mušle."

Dá se vyčíslit hodnota těchto šperků?

"To se vyčísluje samozřejmě obtížně. Ale na druhou stranu, já vždycky říkám, že kdyby nám někdo v případě zničení nebo poškození toho šperku vysypal spoustu peněz, tak je to vlastně nenahraditelné."

Hodnotu všech nálezů z pohřebiště vědci odhadují na desítky milionů korun.