Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Bojem o státní rozpočet ve sněmovně se zabývá komentář Mladé fronty Dnes. Autorka si všímá, že v příslovečném porcování medvěda nejvíce zazářil ministr práce Petr Nečas. Do debaty, kolik milionů chtějí poslanci poslat do regionů na opravu škol a nová hřiště, přišel s návrhem, aby se státním zaměstnancům přihodilo 2,7 miliardy korun na platy. Prý na hašení následků finanční krize.

Foto: ČTK
Bojem o státní rozpočet ve sněmovně se zabývá komentář Mladé fronty Dnes. Autorka si všímá, že v příslovečném porcování medvěda nejvíce zazářil ministr práce Petr Nečas. Do debaty, kolik milionů chtějí poslanci poslat do regionů na opravu škol a nová hřiště, přišel s návrhem, aby se státním zaměstnancům přihodilo 2,7 miliardy korun na platy. Prý na hašení následků finanční krize. Nečasův návrh je však jen další bizarností připraveného státního rozpočtu, který vychází z toho, že ekonomika příští rok zrychlí o 4,8 procenta, konstatuje komentátorka a dodává, že nynější odhady růstu jsou jen kolem dvou procent, takže v příjmech se nedostává dvacet miliard. V této taškařici je asi už jedno, jestli se někomu, shodou okolností v roce před volbami, přihodí 2,7 miliardy. Rozpočet se stejně bude předělávat. Opozice chce, aby se předělal rovnou, koalice chce počkat až na začátek roku, že se pak uvidí.

Komentář Hospodářských novin píše, že rozpočet na rok 2009 je nejméně jasný v české historii, ale středa naznačila, jakým směrem se budou finance vyvíjet. Návrh Petra Nečase na odměny státních zaměstnanců vypadá jako z dílny ČSSD, lidovec Ludvík Hovorka chtěl odebrat dvě miliardy ministerstvu obrany, protože slyšel, že neziskové sociální služby mají málo peněz. Rozpočet směřuje ke schválení, jen nikdo neví, s jakým schodkem nakonec skončí. Na papíře psaných 38 miliard stojí na předpokladech, kterým nevěří už ani sám ministr financí. Směr je však jasný: budou se zvyšovat výdaje a klesat příjmy. Rozpočtový rok 2009 bude jízda černým tunelem, která může skončit jakkoliv, uzavírá list.


Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Lidové noviny se vracejí k vládnímu plánu na zmírnění dopadů současné finanční krize na českou ekonomiku, který představil v úterý ve sněmovně premiér Mirek Topolánek. Komentátor listu připouští, že z jeho slov bylo zřejmé, že zejména Česká národní banka situaci velmi pozorně sleduje a na zajištění finanční stability bankovního sektoru pracuje rychle, operativně a na výši situace. Čím byla podle komentátora Topolánkova zpráva konkrétnější, tím byla horší. Premiér totiž podle něj nemá v záloze nic jiného než uspíšení kroků, které buď sliboval už dávno, nebo začal provádět nedávno z jiných důvodů, anebo jimi reaguje spíše na krizi volební než finanční. "Ze setrvačnosti zůstaly v jeho svodce i tzv. zelené karty pro cizince. Potřebujeme je naléhavě urychlit zrovna teď, když továrny propouštějí zahraniční zaměstnance,?" podotýkají Lidové noviny. O nic líp na tom není ani jeho opoziční sok Jiří Paroubek. Ani on podle listu nereflektuje vývoj situace.


Více než polovina občanů si myslí, že skupina lidí kolem Václava Klause, která oznámila, že založí novou pravicovou stranu, chce rozštěpit ODS. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který před nadcházejícím kongresem ODS uskutečnila agentura STEM pro deník Právo. Pouze čtvrtina dotazovaných soudí, že prezidentovi muži naopak usilují o to, aby se strana sjednotila. Podle průzkumu se více než polovina respondentů domnívá, že při volbě předsedy ODS zvítězí premiér Mirek Topolánek, a jen třetina věří, že větší šanci má pražský primátor Pavel Bém. O úmyslu vytvořit novou pravicovou stranu slyšely už dvě třetiny lidí. Podle šéfa STEM Jana Hartla je to pro tvůrce nového subjektu neuvěřitelný úspěch, protože jde o záležitost velmi čerstvou.


Foto: ČTK
Podnětem k současným důkladným policejním a celním kontrolám asijských tržnic se stala zpráva amerického ministerstva obchodu, podle níž patří Česká republika mezi nejrizikovější země z hlediska stánkového prodeje plagiátů. Kontroly tržnic jsou podle celníků úspěšné. Jak informují Lidové noviny, pravidelná zpráva amerického ministerstva obchodu, která má doporučující charakter pro případné investory ze Spojených států, řadí Česko vedle Číny, Ruska, Argentiny, Venezuely či Mexika k nejhorším státům na světě. "Některé nejvíce problematické tržnice dokonce stojí na státních či obecních pozemcích a inzerují svoje zboží a služby na internetu," uvádí zpráva, kterou novinám poskytla americká ambasáda v Praze. Při poslední velké kontrole, která se uskutečnila o víkendu v Hatích u Znojma, byly zabaveny padělky za 33 milionů korun. Předešlá razie v pražské Libuši, při níž byly nasazeny i obrněné transportéry a vrtulník, však vzbudila nelibost nejen stánkařů, ale také veřejnosti. Proti zásahu policie zorganizovali petici vietnamští studenti. Podle nich policie jen předváděla divadlo pro média.


Kvůli finanční krizi se množí případy, kdy lidé, kteří nedosáhnou na bankovní úvěr, naletí zprostředkovatelům půjček. Často tak ztratí své poslední peníze, píšou Lidové noviny. Policie přiznává, že podobné případy se v poslední době množí. Často jde ale o legální záležitost. Lidé v zoufalé situaci uzavřou smlouvu o zprostředkování a za to předem zaplatí peníze. Zprostředkovatelé, kteří slibují peníze i v případě špatné bonity klienta, mu nakonec řeknou, že se to nepovedlo, uvedl Pavel Průša, detektiv hospodářské kriminálky. Časté jsou ale i vyloženě kriminální případy, kdy podvodníci oberou důvěřivce o velké částky.


Ministerstvo dopravy podle deníku Právo převezme kontrolu nad přístavními budovami a pozemky v německém Hamburku, o které se několik let bezvýsledně soudilo se správcem konkurzní podstaty zkrachovalé společnosti Československá plavba labská (ČSPL). Vyplývá to z dohody o narovnání mezi Českem a správcem konkurzní podstaty, která byla uzavřena tento týden. Definitivně tak skončil mnohaletý spor, který ČR vedla před českými i německými soudy. Pozemky v Hamburku získalo Československo po první světové válce do pronájmu, který potrvá až do roku 2027. Po roce 1989 ale nebylo při privatizaci jasně definováno, kdo vlastní budovy, které na pozemcích stojí. Vedle státu si je nárokovala i zprivatizovaná společnost ČSPL, která později zkrachovala. Konkurzní správce pak vedl o budovy mnohaletou právní bitvu.


Radin Studený,  foto: MF Dnes  (4.12.2008)
Proti plukovníkovi Radimu Studenému, veliteli Hradní stráže, míří desítky anonymních udání. Jak informuje Mladá fronta Dnes, v dopisech adresovaných prezidentu Václavu Klausovi, jeho manželce Livii i veliteli armády Vlastimilu Pickovi stojí, že při neopatrné manipulaci se zbraněmi bylo v Hradní stráži postřeleno už několik vojáků, že se Studený v den státního svátku pozvracel na hradním nádvoří a v opilosti rozkopal pamětní věnce a že vojáci běžně berou drogy. Studený obvinění popírá. Případ už šetří vojenská policie. Hradní stráž je vystavována řadě kontrol a inspekcí. Jen na drogy to letos bylo 170 namátkových kontrol. Plukovník Studený řekl, že už několikrát zvažoval rezignaci. Vždy si však nakonec řekl, že se nebude vzdávat pomluvám. "Udání píše člověk, jenž dobře zná poměry v Hradní stráži. Klidně tedy může jít o plukovníkova podřízeného,"řekl ředitel Vojenské policie Oldřich Kubát, který případ prošetřuje.


Motoristé, kteří chtějí ještě letos přehlásit na dopravním inspektorátu svůj starý vůz na nového majitele, narazí na nepříjemnost - fronty, píší Lidové noviny. Důvodem jsou novinky, které vstupují v platnost od prvního ledna. Tímto dnem totiž startují nové poplatky při prodeji /a tedy registraci na nového majitele/ starých vozidel, které nesplňují ekologické normy. Největší poplatek, který činí 10 tisíc, bude muset zaplatit majitel vozu, který nesplňuje žádnou z norem Euro. Jde většinou o auta starší 15 let, která se vzhledem ke své hodnotě stanou kvůli tomuto doplatku prakticky neprodejná. Můžeme tomu říkat politika Marie Antoinetty. Ať jedí koláče, řekla prý francouzská královna, když slyšela protesty lidí nemajících chleba. Ať si kupují moderní a ekologická auta, říká teď de facto Topolánkova vláda. Jistě, stará auta neodpovídají dnešním standardům. Ale kdo alespoň občas zavítá na venkov, ví, o čem je řeč. V mnoha oblastech dosahuje mzda poloviny pražské, přitom pro venkov auto není otázka volby, ale nutnosti.


Nejsilnější české pivo uzrálo, píše Mladá fronta Dnes. Sládci drobných pivovárků na Mikuláše roztáčejí nápoj, který se pije spíše po třetinkách. Vánoční speciály jsou více alkoholické, mají zajímavé odvážné chutě. Vánoční pivo voní po chmelu, ale také po kopřivách, mandlích, malinách nebo vínu. Tak, jak si na něj zadělali sládci už v létě. Vánoční pivo totiž někdy kvasí v sudech už od konce prázdnin. Letos přibude i novinka - tokajské pivo, s přídavkem šťávy z tokajských hroznů.