Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Novináři považují vystoupení české výpravy na olympijských hrách vesměs za úspěšné, shodují se však v tom, že očekávání bylo větší. Nejvíc tisk rozebírá bronz hokejistů, oceňuje výkon týmu, ale také poukazuje na problémy, které mužstvo provázely. Deník Sport připomíná, že čtyři medaile jsou největší úrodou v historii České republiky.

Kateřina Neumannová,  foto: ČTK
Novináři považují vystoupení české výpravy na olympijských hrách vesměs za úspěšné, shodují se však v tom, že očekávání bylo větší. Nejvíc tisk rozebírá bronz hokejistů, oceňuje výkon týmu, ale také poukazuje na problémy, které mužstvo provázely. Deník Sport připomíná, že čtyři medaile jsou největší úrodou v historii České republiky. "Nelze se však ubránit dojmu, že potenciál výpravy byl ještě větší," napsal list a na listinu zklamání zařadil skokana Jandu, akrobata Valentu, boulařku Sudovou a sjezdařku Záhrobskou. Naopak Kateřinu Neumannovou už v předstihu označil za vítězku ankety Sportovec roku.

Foto: ČTK
Hokejisté mají bronz, ale český tisk jejich vystoupení hodnotí s neskrývanými rozpaky. "V jejich hře bylo hodně falešných tónů. Jedničku si zaslouží jen za dvě třetiny proti Kanadě a za čtvrtfinále proti Slovensku, pochvalu zaslouží i za mobilizaci zbytku sil do bitvy o bronz," napsaly Hospodářské noviny. "Bronz je pěkná věc, jeho lesk je však matný. Napjaté vztahy v olympijském týmu jsou důkazem nedobré situace. Problémy či střety byly záměrně tutlané, rozhodně však nebyly malicherné," napsal deník Sport. Zdůraznil, že hokej čeká výměna generací a současný stav označil za úplný začátek, v němž je nezbytné vytvořit funkční model s jasnou strategií. I Lidové noviny poukazují na neshody uvnitř týmu. "K zasmání je skutečnost, jak se všichni snaží zachovat dojem, že v kabině všechno ideálně klapalo. Kouč se nedokázal naladit na stejnou vlnovou délku jako hvězdy z NHL, napsal reportér Lidových novin. Ani italští pořadatelé se od českých médií žádné chvály nedočkali. "Nebyla to krásná ani povedená olympiáda. Sportovci si notovali, že ve Vancouveru to může být jen lepší," napsal zpravodaj Mladé fronty Dnes. Sport turínskou olympiádu dokonce označil za "nejhorší akci pod pěti kruhy", kritizoval špatnou organizaci, přemrštěné ceny, nezájem místních obyvatel a spousty bláta místo sněhu.

Skončené olympijské hry byly nejen živou vodou pro duši sportovního fanouška, ale také pro sázkové kanceláře, upozorňují Lidové noviny. V nich nechali Češi miliony a věřili, že své sportovní znalosti zúročí. Opak je ovšem pravdou, může za to především hokejový turnaj, který kromě nevyrovnaných výkonů české reprezentace přinesl i řadu překvapivých výsledků.


Jiří Berka,  foto: ČTK
Ústecký soudce Jiří Berka popírá existenci takzvaného Berkova gangu, píší Deníky Bohemia. Berka tvrdí, že většinu lidí, kteří v případu figurují, nezná. Konkurzy byly podle něj oprávněné. Zdůrazňuje, že žádný z nich nebyl zrušen. Berka je stíhán za zločinné spolčení v kauze údajně zmanipulovaných konkurzů. Prvním podezřelým byl prý konkurz na Union banku, později přibylo obvinění, že skupina zmanipulovala konkurzy dalších společností. Policie vyčíslila škodu, kterou podle ní obvinění způsobili, na více než 264 milionů korun.


Policie si stěžuje, že jí státní zástupci znemožňují vyšetřit podezřelé obchody bývalého poslance ČSSD Michala Krause. Nemá stále přístup ke Krausovým kontům. Přitom už za půl roku bude případ promlčen, informuje vydání týdeníku Respekt. Kraus čelí problémům kvůli své cestě do Ghany, kde před čtyřmi lety vyjednával o investicích do továrny na zpracování kakaových bobů. Detektivové mají podle Respektu podezření, že bývalý poslanec touto transakcí možná "pral" stamilionový úplatek do stranické pokladny. Žalobkyně Šárka Pokorná ale odmítla prověrku kont podepsat a prohlásila, že jí případ místně nepřísluší. Poté, co jí Vrchní státní zastupitelství v Praze kauzu vrátilo, uvedla, že si nejdřív musí spis prostudovat. Policie má podle Respektu indicie, že by v pozadí mohl být nákup stíhaček Gripen a lobbování londýnské společnosti British Aerospace, jednoho ze dvou hlavních výrobců letounů.


Foto: ČTK
Právo zjišťovalo, jak zasáhla letošní dlouhá zima do rozpočtů silničářů. Nebude žádným překvapením, že rozpočty byly poddimenzované a ředitelství dálnic a silnic tak bude muset počítat se schodkem. Celkový rozpočet na údržbu a opravu vozovek činí letos tři miliardy korun, ale ty silničářům určitě stačit nebudou. Už nyní je Ředitelství silnic a dálnic připraveno požádat ministerstvo dopravy o dodatečný příspěvek ve výši 1 miliardy a 200 milionů korun. Tato částka však postačí pouze na záplatování děr, které by spíše bylo potřeba opravit položením nového asfaltového koberce. Podle silničářů se tak ani letos stav vozovek nijak výrazně nezlepší. Problém vidí v dlouhodobém podfinancování sektoru. To by kromě jiného mělo řešit zavedení mýtného na českých dálnicích a rychlostních komunikacích. S tímto krokem vláda počítá od 1. ledna roku 2007, dodává Právo.


Podle informací Lidových novin odmítl premiér Jiří Paroubek podpořit kandidaturu diplomata Alexandra Vondry na funkci vysokého představitele mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu. Vondra se podle svých slov mezi ostatními kandidáty neprosadil mimo jiné právě proto, že mu chyběla podpora premiéra. Tu mu naopak slíbili Poláci, americký velvyslanec William Cabaniss a americký diplomat Richard Holbrook. Spor mezi premiérem a ministerstvem zahraničí vyvrcholil v říjnu. Paroubek tehdy v dopise adresovaném šéfovi české diplomacie Cyrilu Svobodovi uvedl, že Vondrovu kandidaturu nepodporuje a podporovat nebude. Jako jeden z důvodů uvedl to, že kandidaturu neprojednala vláda. Údajně prý ale také o diplomatovi prohlásil, že je "pravicový fundamentalista". Paroubek si na nic takového nevzpomíná. Mezinárodní správce Bosny je významný diplomatický post. Správce má dosud právo bez schválení parlamentu vydávat vlastní zákony a může rušit zákony celobosenského parlamentu i parlamentů Republiky srbské a muslimsko-chorvatské federace, upozorňují Lidové noviny.


Okresní organizace ČSSD v Jablonci nad Nisou se za pár měsíců rozrostla o více než 100 členů, tedy o více než polovinu původního počtu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. List poukazuje na to, že náhlé rozšíření členské základny nastalo v době, kdy se do sněmovny vrátil šéf jabloneckých sociálních demokratů Andrej Grega. Nikde jinde takový nárůst nezažili. Podle listu přibývá dohadů, že novými členy jsou lidé, které politika vůbec nezajímá, ale jen podepsali přihlášku za finanční odměnu. Jablonečtí sociální demokraté to však popírají a věc nechtějí komentovat. Podle listu je většina nových přihlášek vyplněných jednou rukou. Grega ale tvrdí, že jde o výsledek trpělivé práce. Jak píše Mladá fronta Dnes, krajský výkonný výbor už v Jablonci navrhl takzvanou přeregistraci. V už kontrola právě v Jablonci proběhla. Z 226 členů jich tehdy zbylo 100.


Foto: ČTK
Mnoho lidí v těchto dnech podle Mladé fronty Dnes míří do areálu zemědělského družstva v Sytně na Tachovsku, kde je už dva týdny složen nelegální odpad z Německa. Ze 120 balíků starých hadrů si vybírají oblečení, uvedl list v regionální příloze. Lidé se do objektu dostávají dírami v plotu. Zemědělci se je marně snaží z areálu dostat pryč. Kamiony složily odpad v Sytně před dvěma týdny. Starosta zavolal celníky, kteří zjistili, že stejné firmy skládaly odpad v pražských Lahovičkách. "Věci jsou deklarované jako zboží do second handů. Spíše to opravdu vypadá na odpad," uvedl šéf České inspekce životního prostředí v Plzni Zbyněk Sevelka.


Hospodářské noviny upozorňují na nový trend trávení dovolených. Oblíbeným se totiž znovu stává užívat si dovolenou na chatě. Ovšem novinkou je, že si Češi chaty začínají spíše pronajímat, než aby je kupovali a pak se celý rok o ně museli starat. Zájem je nejen o ty v Česku, ale i u moře. Nový trend byl patrný na cestovním veletrhu Holiday World v Praze. Některé cestovní kanceláře dokonce vydaly na téma chaty a chalupy prvním rokem i samostatné katalogy.