Překvapivé setkání

Václav Klaus (vlevo) a Miloš Zeman, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Václav Klaus a Miloš Zeman jako někdejší lídři ODS a ČSSD absolvovali řadu politických střetů a několik let dominovali české politice. V úterý se však na Pražském hradě setkali jako prezident republiky a důchodce vracející se do aktivní politiky. O čem vedli řeč a jak na jejich setkání reagovali političtí soupeři?

Václav Klaus a Miloš Zeman prý našli společnou řeč v tom, že dnešní politika je vyprázdněná, redukovala se pouze na souboj o mocenské pozice a politici se uchylují k laciným slibům.

Václav Klaus  (vlevo) a Miloš Zeman,  foto: ČTK
"V každém případě já se domnívám, že naše souboje byly rytířské v tom smyslu, že jsme sice nikdy nešetřili ostrými výrazy, ale že jsme se za prvé dokázali respektovat, a za druhé, že jsme dohody dokázali nejen uzavřít, ale také je dodržet. Mám pocit, že dnešní politici neumí ani jedno, ani druhé,"řekl po setkání Miloš Zeman. S prezidentem a svým někdejším politickým rivalem se prý shodli také na tom, že je třeba změnit volební zákon tak, aby vznikaly silnější vlády:

"Nejzajímavější část diskuse, kde jsme se výrazně shodli, se týkala právě potřeby změny volebního systému, protože bez této změny zde budou stále generovány velmi slabé vlády, které budou spíše předmětem útrpnosti než předmětem obdivu."

Miloš Zeman se jako šéf přípravného výboru nově vzniklé Strany práv občanů chystá do květnových voleb a Václav Klaus ji prý vyjádřil "jisté sympatie". O tom, zda by Zeman mohl Klause na Pražském hradě za tři roky nahradit, prý na schůzce nepadlo ani slovo.

Václav Klaus  (vlevo) a Miloš Zeman,  foto: ČTK
Jejich setkání na Hradě bylo pro mnohé překvapivé, protože Václav Klaus v sídle prezidenta obvykle představitele malých, navíc neparlamentních, stran nepřijímá. Prezident Klaus před schůzkou odmítl spekulace o tom, že setkání souvisí s květnovými volbami. Nemyslí si to ale zelení. Jejich předseda Ondřej Liška naopak soudí, že hlava státu porušila nadstranickost:

"My jsme pochopili tyto kroky pana prezidenta jako pomoc ve volební kampani pro Miloše Zemana, a stejně tak pozvání, kdy ignoroval ostatní politické strany kromě ODS a ČSSD, jako snahu pana prezidenta ovlivnit to, jakým způsobem se má vyvíjet ústavní pořádek a volební zákon v České republice. To znamená signál pro obě velké strany, že se mají domluvit na změně volebního zákona a ústavního pořádku a eliminovat menší politické strany."

Předseda ODS Mirek Topolánek prohlásil, že poté, co Miloš Zeman znovu vstoupil do politiky a chystá se do voleb, je zřejmé, že ho Václav Klaus přijal i jako představitele nového politického subjektu. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda prohlásil, že setkání Václava Klause s Milošem Zemanem je pochopitelné, protože oba jsou otcové, autoři, propagátoři, ochránci a podporovatelé opoziční smlouvy, která deformovala demokratické prostředí v České republice, protože vytvořila prostředí, ve kterém znemožnila jakoukoliv opozici, takže si možná zavzpomínali na staré časy.