„Radost prožíváme s pacientem.“ Iveta Minaříková se podílela na vývoji unikátní bionáplasti

Foto: archiv Amnioderm

Chronické rány způsobují lidem velké bolesti. Čeští vědci z Národního centra tkání a buněk vyvinuli unikátní bionáplast, která rány hojí.

Iveta Minaříková,  foto: ČT

Náplast pomůže hlavně pacientům s diabetem, nedokrvenýma nohama nebo proleženinami. Jak uvedla Iveta Minaříková, která za vývojem biologických náplastí stojí, není nic lepšího, než pozorovat radost pacientů, kterým náplast po rocích trápení změnila život.

Bionáplast je z lidské placenty

Bionáplast je vyvinutá z vnitřního obalu lidské placenty, která je odebírána po porodu císařským řezem.

"Máme patentovaný způsob zpracování. Z placenty získáváme vnitřní plodový obal, amniovou membránu (náplast se jmenuje Amnioderm). To je taková poloprůhledná blanka, kterou dále konzervujeme a jako finální produkt jsou biologické náplasti, které jsou skladovatelné při pokojové teplotě až po dobu pěti let."

Foto: archiv Amnioderm

Náplasti se používají na chronické rány. Ty vznikají například při cukrovce, známe pojem diabetická noha. Kdy ještě vznikají chronické rány?

"Těch důvodů, proč vzniká chronická rána, je daleko více. Obecně je to tak, že je narušen přirozený proces hojení. Chronické rány mohou vzniknout při diabetu. Bércové vředy mohou být způsobeny nedostatečným cévním zásobením v dolních končetinách. Nebo také může jít o poúrazový stav, kdy dochází k narušení normálního procesu hojení."

Já jsem sledovala na internetu vaše video, kde ukazujete zhojení té chronické rány. Jaké jsou vaše zážitky s pacienty, kterým jste už pomohli?

Foto: archiv Amnioderm

"Měli jsme například pacienta, kterému bylo 37 let a byl po transplantaci ledviny. Byl na imunosupresivech (léky, které omezují nebo zabraňují činnosti imunitního systému) a otevřela se mu rána na šlapce dolní končetiny. A protože byl na imunosupresivech, tak každá infekce pro něj byla opravdu kritická. Hrozila mu až amputace dolní končetiny a musím podotknout, že s tou otevřenou ránou se trápil dva roky. My jsme mu začali aplikovat naši biologickou náplast a již po přibližně čtyřech týdnech se mu ta rána uzavřela. To neskutečně štěstí, tu radost z té uzavřené rány jsme s ním pak prožívali. My, lékař i jeho rodina."

Ta náplast, vlastně blanka, která se dává přes tu ránu, je průhledná?

Foto: archiv Amnioderm

"Je to tak, ona je velice tenká. My ji máme vysušenou v podobě náplastí, a ve chvíli, kdy se přiloží na tu ránu a navlhčí se například fyziologickým roztokem, tak se znovu aktivuje a znovu začne být průhledná, tak jak v té placentě. Tím, jak jsme zachovali všechny účinné látky, tak tím zvlhčením se všechno v té náplasti zaktivuje a začne pracovat s tou ránou.

První známky, že se něco v té ráně děje, sledujeme už v řádech prvních hodin, kdy nám pacienti hlásí, že je rána přestává bolet. To je neuvěřitelná věc, protože chronické rány pacienty velmi bolí. Nemůžou spát, docházet do zaměstnání, nemůžou normálně fungovat. Postupně se ta biologická náplast do té rány vstřebává, rozpouští se do ní a rána se postupně začíná zahojovat. Takže již po první kontrole, která následuje sedm dní po aplikaci, můžeme pozorovat, že ta rána se nám začala aktivně probouzet, začala se hojit, začala se zmenšovat. To je velice důležitý přínos té naší biologické náplasti. My jsme měli už zkušenosti s amniovou membránou pro oftalmologii. Dodáváme ji do očních klinik v rámci celé Evropy."

Foto: archiv Amnioderm

Bude možné koupit náplast v lékárně?

"Ne. Tím, jak je amniová membrána zařazená jako tkáňový transplantát, tak je to dáno ze zákona tak, že tuhle biologickou náplast bude aplikovat lékař," uvedla Iveta Minaříková z Národního centra tkání a buněk.

Licenci na prodej bionáplasti získala společnost Zentiva, podle níž je Česko první zemí v Evropě, kde se bude náplast prodávat. Hradit by ji měla zdravotní pojišťovna a k českým pacientům by se mohla dostat v září, uvedla pro server idnes.cz mluvčí Zentivy.