Skleněná přístavba barokní Invalidovny budí diskuze

Vizualizace: archiv NPÚ

Velké diskuze zřejmě spustí projekt obnovy pražské Invalidovny. Barokní historický areál bude rekonstruován a doplněn moderními skleněnými přístavbami.

Invalidovna,  foto: archiv NPÚ

Pražská Invalidovna vznikala podle vzoru pařížské Invalidovny v polovině 18. století. Byla určená pro ubytování válečných invalidů. Původně se mělo jednat o malé soběstačné městečko. Svému účelu sloužila až do doby první republiky. Památkovou ochranu získal barokní komplex roku 2017. Budova Invalidovny sloužila jako dokonalá kulisa ve filmech. Natáčel se zde Hellboy, seriál Indiana Jones ale také několik záběrů ve filmu Amadeus.

Invalidovnu projektoval přední český barokní architekt Kilián Ignác Dientzenhofer. Přesto, že nebyla nikdy dostavěna, patří největším barokním areálům nejen v Praze, ale i v celých Čechách.

Vizualizace: archiv NPÚ

"To, co tam dneska vidíme, je torzo areálu, který měl být podstatně větší. Je to jedna devítina celkového urbanistického plánu. Tam vznikl jen malý fragment toho původního zamýšleného rozsahu," uvedl Petr Hájek, autor architektonického návrhu na dostavbu barokní památky.

Část památky bude zpřístupněna veřejnosti formou prohlídkové trasy. Vzniknou zde i výstavní a konferenční prostory. Invalidovna se stane sídlem Národního památkového ústavu a Pražského filharmonického sboru.

Moderní skleněná přístavba jde cestou kontrastu

Naděžda Goryczková,  foto: ČT

Historický areál dostane dvě křídla v podobě moderní přístavby. Jak uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková, Karlín je nejen městskou památkovou zónou, ale také moderní městskou částí. Invalidovna tak bude symbolizovat prolnutí starého i nového.

Architekt Petr Hájek uvedl, že se rozhodli jít cestou kontrastu.

Petr Hájek,  foto: Jan Dytrych,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

"My jsme šli cestou kontrastu k původní barokní památce, která pro nás představuje hodnotu historickou a k ní jsme přidali hodnotu současné architektury. Doplnili jsme ten areál o novou vrstvu. Sklo nám udělalo dvojí službu. Pomohlo zvýšit kontrast mezi historickou stavbou, která má fasády z omítek a tou novou dostavbou, která je velmi moderní. Ten povrch by zároveň měl přispívat i k takové důstojné atmosféře v podvečer, kdy se tam třeba bude čekat na koncerty."

Vizualizace: archiv NPÚ

Skleněné prvky jsou vyrobeny metodou tzv. lehaného skla.

"Skleněné prvky, kterými je fasáda obložena, vznikly ve spolupráci s firmou Lasvit. Mezi skleněnou fasádou a tou budovou je zhruba 60 cm odstup, který slouží k umístění lávek, které budou potřeba k tomu, aby se ta konstrukce dala zevnitř udržovat. Ty skleněné prvky se dají čistit. Fasáda není průhledná, ty prvky jsou matné, takové poloprůsvitné. Každý prvek je originál. Jedná se o tzv. lehané sklo, které se vkládá to speciálních tvarovaných forem. Ty se potom vkládají do sklářských pecí. Tam potom dojde k charakteristickému prohnutí těch skel, což pro nás bylo důležité, aby fasáda nebyla hladká, aby v sobě měla určitou strukturu. Je to takový oblek, šaty, které jsou na budově," dodal architekt Petr Hájek.

Ne všem se přístavba líbí. Na facebooku dostala pojmenování klíště

Vizualizace: archiv NPÚ

Šéfka památkářů bude projekt obhajovat před Klubem Za starou Prahu, který obvykle ostře vystupuje při ochraně i daleko méně hodnotných památek. Na facebookové stránce Národního památkového úřadu se vyrojilo mnoho nesouhlasných komentářů - podle některých vypadá moderní přístavba jako klíště. Jiní kritizují, že projektu chyběla architektonická soutěž.

Rekonstrukce a přístavba Invalidovny je největší investiční akcí Národního památkového úřadu a resortu kultury financovanou ze státního rozpočtu. Kompletní obnova by měla skončit v roce 2027 a vyjde na necelých dvě miliardy korun.

Fotografie Josefa Sudka z cyklu Z Invalidovny,  zdroj: archiv Moravské galerie v Brně

S Invalidovnou je spojen přední český fotograf Josef Sudek. V květnu 1916 byl na italské frontě zasažen granátem a přišel o pravou ruku. V letech 1922-1927 žil na Invalidovně, kde se na státní útraty rekvalifikoval na profesionálního fotografa. Vytvořil zde cyklus Z Invalidovny, který představuje zajímavou sondu do života zdejších obyvatel.