Štěpán Rak

Vážení posluchači, u poslechu pravidelného nedělního kulturního magazínu Vás vítá Milena Štráfeldová. Ten dnešní bych ráda věnovala vynikajícímu hudebníku a pedagogovi, skladateli a koncertnímu kytaristovi Štěpánu Rakovi.

Profesor Rak má za sebou téměř čtyřicetiletou koncertní činnost. Dosud vystupoval ve více než sedmdesáti zemích světa, kde kromě kytarové klasiky uváděl i své vlastní skladby: Ukázkou ze skladby Ztracené město jsme se dostali k nejnovějšímu cédéčku Štěpána Raka, nazvanému "Terra Australis". Skladatele i virtuózního interpreta v jedné osobě k němu inspirovaly jeho cesty do Austrálie. Zejména v posledních deseti letech tam profesor Rak jezdí opakovaně:

"Já jsem v Austrálii byl šestkrát, protože tam vyučuji, bývám tam zván jako čestný profesor například v Canbeře, v Sydney, v Melbourne, nebo v Brisbane, v Darwinu, kde se účastním každý druhý rok mezinárodního kytarového festivalu. Austrálii miluju a do Austrálie se rád vracím."

Pobyt v Austrálii a na Novém Zélandě vedl Štěpána Raka ke zkomponování dosud nejrozsáhlejší skladby pro sólovou kytaru v historii tohoto koncertního nástroje. Skladby zařazené na cédéčku Terra Australis, jak profesor Rak uvedl při jeho nedávném slavnostním křtu, přesahují dokonce hodinu a půl!

Skladba "Zátiší s pavouky a hady", jejíž úryvek jste právě vyslechli a k níž Štěpána Raka inspirovala divoká australská příroda, neobsahuje jediný tón, pouze zvláštní zvukové efekty hrané na kytaru. Právě zde se profesor Rak přiblížil i hudbě domorodých Australanů - Aboriginů. O australských pobytech Štěpána Raka, jak sám uvádí, vznikl i televizní film: "Cédéčko není jedno, ale jsou dvě, protože se jedná o devadesátiminutovou skladbu, která je plně inspirována Austrálií. Jednak nádhernou australskou přírodou, australskými lidmi včetně domorodců, především domorodců, a australskou zvířenou."

"Tento film Jakuba Sluky vypráví vlastně o mých cestách po Austrálii, o mých setkáních, o mém muzicírování třeba s Aboriginy i o mém setkání s legendárním kytarářem Greggem Smallmanem, jehož kytary jsou slavné asi jako stradivárky, a já mám také tu čest, že jsem tuto kytaru dostal."

Tento vzácný koncertní nástroj Štěpán Rak získal díky naší krajance paní Terry Pekárkové s Brisbane.

"Tato nádherná lidská bytost, jejíž manžel byl zakladatelem orchestru FOK, tak tato krásná dáma po mém koncertě v Brisbane mi věnovala onen drahocenný nástroj - koupila pro mne Gregga Smallmana. Až do její smrti, kdykoliv jsem byl v Austrálii, tak jsem ji samozřejmě navštívil a věnoval jsem jí také skladbu, kterou jsem napsal pro Pražské kytarové kvarteto. Bohužel se toho nedožila."

Během svých pobytů v Austrálii a na Novém Zélandě, ale i v řadě dalších zemích, ve kterých Štěpán Rak koncertně vystupoval, se samozřejmě setkal s mnoha českými krajany. Připravil spolu s recitátorem Alfrédem Strejčkem i několik rozsáhlých programů, které pro krajany uvádějí v češtině. V posledních letech získali velké úspěchy s projektem Vivat Comenius, který přibližuje osobnost a odkaz myslitele a pedagoga Jana Amose Komenského. Pořad zahrnuje také ukázky z díla prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a prezidenta Václava Havla. Nedávno měl tento program velké ovace například v Mexiku. Pokud však jde o Austrálii, profesora Raka trochu mrzí, že pro tamní krajany neměl zatím mnoho příležitostí se svými komponovanými pořady vystupovat:

"Trošku si musím postesknout v tom, že krajané mne oslovili pouze jednou. Trošku mne to mrzí, protože máme nádherné pořady, s kterými jsme objeli celý svět. Jeden z pořadů je Vivat Comenius. Je to pořad o našem největším emigrantovi a jedné z největších osobností, Janu Amosi Komenském. A s tímto pořadem, který máme v šesti jazycích, jezdíme po celém světě. Rádi bychom ho zahráli samozřejmě v Austrálii, nejen v angličtině, ale především v češtině, právě našim krajanům."

Při křtu cédéčka Terra Australis zmínil Štěpán Rak i řadu dalších projektů, které by krajanům rád představil:

Na závěr kulturního magazínu, který jsme tentokrát věnovali kytaristovi a skladateli profesoru Štěpánu Rakovi, bych v jeho podání ráda uvedla i jednu z vánočních koled. Právě dnes se přece na adventním věnci zapalují první svíce.