Umělá inteligence bude pomáhat české policii. Systém rozezná i vaši náladu

Foto: Pexels, CC0

Českým policistům bude pomáhat umělá inteligence. Budou mít technologii, která dokáže rozeznat tváře, dokonce poznat vaši náladu.

Díky porovnání množství dat systém dokáže najít i vztahy mezi e-maily, odposlechem a místem, kde se právě nacházíte. Technologii vyvinula pražská společnosti Cogniware. Dokáže ukázat i souvislosti, které by kriminalisté mohli přehlédnout.

Martin Černý,  foto: archiv Cogniware

"Organizace, která používá ten systém, musí data do systému nahrát. My k nim přístup nemáme. Pokud je má, tak může najít vztah, který se ty osoby snaží skrýt. V datech to vyplyne najevo. Ukáže se, že lidé spolu komunikují, probíhají transfery peněz, které na první pohled nemusí být zřejmé. Je to, jako když měl detektiv nástěnku, měl na ní důkazy a pak je šňůrkou propojoval, tak to je blízko k tomu, jak náš systém funguje a kombinuje všechny přístupy," uvádí Martin Černý z Cogniware.

Systém pozná, když jste naštvaní nebo máte strach

Umělá inteligence dokáže odhadnout i vaši náladu.

"Systém pracuje se vzorkem fotografií, na kterých je označena osoba, která je například šťastná, znechucená nebo má neutrální výraz. A tady se bavíme o umělé inteligenci. Ten systém se naučí na nějakém množství příkladů, koho má označit za šťastnou osobu nebo naopak znechucenou. Pokud vidí novou tvář, tak ji zkusí porovnat s těmi, které už viděl. Pak vyhodnotí, jestli je osoba neutrální nebo má třeba strach. Podle toho, jak se tváří."

Foto: archiv Cogniware

Kde se systém používá? Kdo jsou vaši odběratelé?

"Ty systémy jsou primárně určené pro silové složky, takže jsou to státní organizace různě po světě, ale většinou policie nebo nějaká protiteroristická jednotka. V menší míře se některé části dají využít v komerční sféře."

Systém už používá řada bezpečnostních složek na Blízkém východě. Nedávno navíc vyhrála soutěž vypsanou českým Policejním prezidiem a policie tak dostala přístup do systému, který v necelé vteřině dokáže najít shodu v databázi milionů fotografií.

Jsou obavy z "velkého bratra" na místě?

Cogniware se účastní například mezinárodního projektu na vyhledávání teroristů po celém světě. Umí analyzovat sociální sítě a odhalit podezřelé vzorce chování. Řada lidí může mít obavy ze sledování "velkého bratra".

Foto: geralt / Pixabay CC0

"Ten systém je vždycky jen nástroj. Stojí mezi dvěma póly. Na jednom je shromáždění dat. To systém neumí. A na konci je rozhodnutí. To dělá vždycky člověk. Místo, abyste musela číst množství archivů a sledovat hodiny záznamů, tak budete mít všechna ta data zanalyzována. Vždycky budete moci jít do detailu a říct, tohle se mi zdá zvláštní, to bych chtěla prozkoumat sama a zkontrolovat, že to, co mi ten systém ukazuje, dává smysl."

Co kdyby se systém dostal do nepovolaných rukou?

"Hypoteticky, kdyby ten nástroj měl v ruce někdo, kdo ho chce zneužít, tak ten nástroj sám žádná data neobsahuje. Nejdřív by bylo třeba získat ten objem dat nebo informací z různých zdrojů, aby dokázal z toho systému cokoliv získat. A to je většinou ta složitější část. Je složité i pro státní organizace ten systém využívat a vyznat se v těch datech, protože jich musí mít hodně, z různých zdrojů, aby byl výsledek smysluplný. Tohle bych zařadil do kategorie sci-fi, toho bych se nebál," dodal Martin Černý.

Tento systém funguje na Letišti Václava Havla v Praze. Porovnává procházející lidi s databází hledaných osob. Před časem chtěla policie systém využít na několika místech v Praze. Vyvolalo to bouřlivou diskuzi. Úřad na ochranu osobních údajů to nepovolil, byl by to podle něj velký zásah do práv a svobod občanů.