ÚS otevřel cestu občanům k informacím o členství soudců v KSČ

Občané budou mít jednodušší přístup k informacím, kdo ze současných soudců byl členem předlistopadové KSČ. Ústavní soud vyhověl právnímu aktivistovi Tomáši Pecinovi a zrušil rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který Pecinovi právo na tyto informace nepřiznal.

Pecina se kvůli informacím o členství soudců v KSČ na ministerstvo spravedlnosti i soudy obracel už dříve. Uváděl, že veřejnost má podle něj právo znát stranickou minulost představitelů justice. Úředníci a po nich i soudci Městského soudu v Praze a Nejvyššího správního soudu Pecinovu žádost zamítli: politické postoje podle nich náleží do soukromé sféry člověka a informační zákon se na ně nevztahuje.

Ústavní soud ale v úterý Pecinovi vyhověl. Uvedl, že něktejší postoje soudců se mohou promítat i do současného rozhodování. Nejvyšší správní soud se tak bude muset případem zabývat znovu. Advokát Tomáše Peciny Petr Kočí považuje verdikt za přelomový.

"V demokratické společnosti musí být minulost soudců zcela průhledná, v tomto řízení jsme požadovali informace o soudcích Vrchního soudu v Olomouci, ale zároveň běží o informace o komunistické minulosti všech soudců v České republice, takže soudy by měly vycházet z tohoto názoru Ústavního soudu."

Jiří Pospíšil,  foto: ČTK
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s verdiktem Ústavního soudu souhlasí.

"Já v zásadě s tímto rozhodnutím Ústavního soudu souhlasím, vede k širšímu výkladu práva občana na informace a já se domnívám, že je to správný směr. Občan má mít právo na informace o orgánech veřejné moci, zvláště pokud tyto orgány o něm rozhodují. Ministerstvo si celý nález prostuduje a vyvodí z toho praktické dopady, které tento nález bude mít na českou justici."

Nejvyšší správní soud ve svém rozhodnutí upozorňoval také na to, že údaje o členství soudců ve straně žádná instituce neeviduje. Na to upozornil i prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

"Pokud vím, tak zatím soudy neshromažďují údaje, kde ze soudců byl nebo nebyl v komunistické straně. Vychází se jednak z toho, že to jsou citlivé údaje, které zaměstnavatel ani není oprávněn shromažďovat, dále z toho, že všichni soudci, kteří soudili před listopadem 89, tak na počátku 90. let museli dojít prověrkami. Pokud těmi prověrkami prošli a byli znovu jmenováni, pak je potřeba na ně pohlížet jako na všechny ostatní soudce."

Ke stanovisku Ústavního soudu se vyjádřil také sociální demokrat Jeroným Tejc:

"Já jsem přesvědčen, že tento verdikt nezmění to, že tito soudci budou nadále rozhodovat, budou mít svůj talár, pokud se nedopustí kárného provinění. Myslím, že po dvaceti letech už každý z těch soudců mohl prokázat, zda splňuje či nesplňuje morální a odborné předpoklady pro výkon své funkce a mám pocit, že to vracení se stále zpět do minulosti, pokud to nemá mít nějaký konkrétní dopad, nic zásadního nevyřeší."

O Ústavním soudu se v úterý mluvilo také v souvislosti s důchody. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek totiž představil návrh změny ve výpočtu důchodů, které si vyžádal právě nález Ústavního soudu z dubna tohoto roku. 80 procentům budoucích důchodců se penze sníží - až o 5 procent. Lidem s platy nad 36 tisíc se důchody naopak zvýší. Změny se dotknou osob, kterým bude důchod přiznán po 30. září 2011.