V Praze byla otevřena výstava věnovaná jednomu z nejvýznamnějších misionářů 17. století páterovi Samuelu Fritzovi, který vytvořil první přesné mapu Amazonky

Jméno jezuity Samuela Fritze zná v České republice málokdo. Zato v Jižní Americe je považován za jednoho z nejvýznamnějších misionářů, neboť v 17. století prožil v daleké Amazonii 40 let. Po stopách misionáře a autora první přesné mapy nejdelší řeky světa se vydal tým českých cestovatelů, vedený manželi Kamilou a Vladimírem Šimkovými. S výsledky jejich expedice se nyní mohou seznámit návštěvníci výstavy v Národním technickém muzeu, kam se vydala Zdeňka Kuchyňová.

Manželé Šimkovi se poprvé o páterovi Samuelu Fritzovu dozvěděli v roce 1995 při expedici v Peru. Bezprostředně po návratu začali o tomto trutnovském rodákovi shromažďovat veškeré dostupné informace. Získali jeho korespondenci i deníky. Po čtyřech letech práce si troufli vyrazit po jeho stopách do Jižní Ameriky, kde, jak uvedla Kamila Šimková, je velice uznávaný i pro svůj humánní postoj k domorodcům.

"Je považován za jednoho z nejvýznamnějších misionářů vůbec v dějinách koloniální Ameriky, zatímco u nás je takřka jeho jméno zapomenuto. Když odcházel z Čech, ještě mu nebylo 30 let. V roce 1683 odešel do Amazonie, respektive do Nového světa a tam působil více než 40 let, až do roku 1725, kdy umírá v malé osadě na horním toku Amazonky v Jeberos."

Fritz se plavil po celé Amazonce a cestou zpět přechodem přes andské hřebeny se dostal do Limy na pobřeží Pacifiku. Stal se tak jedním z prvních Evropanů, kteří překročili napříč celý jihoamerický kontinent. Cestovatelé se v Ekvádoru setkali například s odborníkem a historikem doktorem La Torrem, který žije v ulici Samuela Fritze a pomohl jim svými informacemi i dokumenty, neboť se sám o život pátera zajímá.

"On o něm už uspořádal několik konferencí. V současné době mu vyšla knížka, kterou nazval Gigant mezi giganty, což hovoří o tom, s jakou úctou je na něj pohlíženo v Jižní Americe a nejen mezi odbornou veřejností, se kterou jsme se setkávali potom v Peru, ale i průměrným domorodcům to jméno není zcela cizí. Už nevěděli, že pochází z Čech, nevěděli, že jsou nějaké Čechy, ale to jméno znali."

Český rodák založil na Amazonce na 40 osad a expedice chtěla alespoň jednu z těchto misií nalézt, přestože je od toho odborníci zrazovali. Řeka za tři sta let změnila koryto, vesnice byly dávno zaplaveny, takže údajně už žádná osada existovat neměla.

"Nám se podařilo v brazilském státě Amazonas najít vesnici, kterou Fritz založil v roce 1694. Byla na vyvýšeném místě, asi 80 metrů nad řekou. Tím pádem odolala pravidelným záplavám a tady jsme narazili na středoškolské profesory církevní školy, kteří nám zazpívali píseň věnovanou Samuelu Fritzovi jako zakladateli jejich vesnice a kterou zpívají při každé slavnostní příležitosti. Nevěděli, že pocházel z Čech, takže i my jsme pro ně byli vzácná návštěva, protože jsem byli jeho rodáci a zase jsme jim přinesli informace o jejich zakladateli."

Jak dodala Kamila Šimková, Samuelu Fritzovi odhalili čeští cestovatelé u jezera Lauricochca /laurikoča/ v Peru pamětní desku. Nejen její fotografii, ale i dobové měřicí přístroje a kopii Fritzovy mapy Amazonky mohou objevit návštěvníci pražské výstavy.