V pražských sadech můžeme ochutnat i ovoce, které nekoupíme v obchodě

Foto: Archiv iniciativy Na ovoce

V každém českém městě i ve volné přírodě existují veřejné sady či ovocné stromy, které nikomu nepatří.

Mnozí z nás ale o této možnosti nevědí, a proto většina ovoce končí ve škarpě. Právě to se snaží změnit iniciativa Na ovoce. Kromě interaktivní mapy míst, kde si lidé mohou legálně a zdarma nasbírat ovoce pro svou potřebu, nabízí třeba nejrůznější ovocnářské semináře nebo komentované vycházky.

V mapě najdeme 12 000 ovocných sadů a stromů

Foto: Archiv iniciativy Na ovoce

Se zakladatelkou iniciativy Katkou Kubánkovou jsme se potkaly ve veřejném sadu na Červeném Vrchu v Praze 6. Po jízdě přeplněnou, sálající tramvají byl stín ovocných stromů vítanou změnou. Přestože se sad nachází jen několik málo desítek metrů od hlavní silnice a sídliště, v rozhovoru o projektu Na ovoce nás rušil pouze zpěv ptáků a svištění větru.

Iniciativa Na ovoce vznikla jako spolek přátel, kteří se rozhodli zmapovat veřejně přístupné ovocné sady a informace o nich zpřístupnit široké veřejnosti. Projekt ale brzy narostl do daleko větších rozměrů. Dnes mapa obsahuje kolem 12 000 záznamů o lokalitách. Přispívat do ní může každý, kdo objeví nezmapovaný sad či ovocný strom.

Katka Kubánková,  foto: Archiv Katky Kubánkové
„Sad je úžasný veřejný prostor. Vstoupit najednou z ruchu velkoměsta do ovocného sadu je velmi příjemné. Ale přínosem je i to ovoce samotné, ani ne tak pro lidi z vesnice, jako právě pro obyvatele hlavního města. Je skvělé, když se mohou dostat do přírody a ochutnat ovoce, které si v obchodě jednoduše nemohou koupit. Například v pražských sadech roste celá řada odrůd ovoce, které z regálů supermarketů už dávno vymizely,“ vypočítává důvody pro vytvoření této online mapy a mobilní aplikace Katka Kubánková. Zároveň dodává, že sad je také velmi důležitým biotopem, ve kterém roste a žije mnoho druhů rostlin a zvířat.

Právě v letních měsících dozrává nejvíce ovocných druhů. Jaké volně přístupné ovoce tedy můžeme v Praze ochutnat?

„Teď se nacházíme v sadu slivoňovém. Jsme v místě, kde je sadů několik a krásně na sebe navazují. Kdybychom se vypravily kousek dál, tak bychom došly do třešňového sadu. Potěšilo mě třeba to, že v Praze existuje i meruňkový sad. Ale můžeme tu ochutnat třeba i moruše, což je ovocný druh, o kterém lidé často nevědí, že je jedlý. A jinak tu běžně nalezneme klasické druhy, jako jsou jabloně, hrušně, ořešáky či višně. Jinak je Praha nejbohatší asi na třešně.“

Loni vznikly tři nové sady

Foto: Richard Hodonický,  Archiv iniciativy Na ovoce
Iniciativa Na ovoce ale nechtěla zůstat pouze u mapování. Ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky tak začala v Praze organizovat i veřejné semináře na téma ovocnářství, na kterých se můžeme dozvědět základní informace o péči o stromy – od zasazení, přes ořezávání a množení, po roubování – nebo praktické rady na zpracování ovoce. Kromě toho nabízí i komentované vycházky:

„Když jsem poprvé vstoupila do pražských sadů, zjistila jsem, že jich je několik desítek. Zaujalo mě, že lidé vůbec netuší o jejich existenci, byť spousta z nich celý život bydlí v jejich těsné blízkosti. Takže od té chvíle veřejnosti ta místa pomalu představujeme a doufáme, že si do nich lidé budou nacházet cestu i sami, a to nejen v čase dozrávání, ale i zjara, kdy jsou podle mého nejkrásnější,“ usmívá se Katka Kubánková a uvádí, že o obě aktivity je veliký zájem.

Členové organizace Na ovoce se zároveň snaží i vysazovat nové stromy. V loňském roce tak vznikly první tři nové veřejné sady:

„Nesnažíme se sázet za každou cenu. Musí být dopředu jasné, jakým způsobem bude výsadba probíhat a jakým způsobem se budeme o stromy starat. Protože tou výsadbou to teprve začíná. Ta skutečná práce začne až v následujících letech. Na to je třeba opravdu myslet. Pokud chceme sázet, tak na sebe bereme i určitý díl odpovědnosti.“

Foto: Archiv iniciativy Na ovoce
Asi nejhezčím pražským sadem jsou podle Katky Kubánkové Klíčovské sady ve Vysočanech. Právě tam iniciativa Na ovoce pravidelně pořádá i podzimní ovocné slavnosti, při kterých se ovoce nejen sbírá, ale rovnou na místě i moštuje. Celá akce je doplněna o nejrůznější vzdělávací aktivity a dílny pro dospělé i pro děti.

Deset nejzajímavějších jedlých parků hlavního města představuje také Sběračův průvodce po pražských sadech. Ten je dostupný na internetových stránkách organizace a detailně popisuje každý sad i jeho historii a zajímavosti v okolí. Podle Katky Kubánkové se na něj v budoucnu můžeme těšit i v papírové formě:

„Bylo by úžasné, kdyby se nám podařilo dát lidem inspiraci na celý rok. Protože ty sady nejsou pouze o ovoci, ale jsou především místem, které stojí za to navštívit, chvíli tam spočinout a nechat se inspirovat.“