Vánoční dárky za půjčené peníze. Zkušenosti s předvánoční půjčkou má téměř pětina Čechů

Foto: Štěpánka Budková

Elektronika, vybavení bytu nebo věci pro děti - na to si Češi před Vánocemi nejčastěji půjčují. Na vánoční nákupy a dárky se zaměřil průzkum agentury Kantar.

Foto: Štěpánka Budková
Už v říjnu téměř polovina Čechů ví, jaké dárky na Vánoce nakoupí. Míří za nimi na internet i do kamenných obchodů, říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni:

"Vidíme, že menší část plánuje využít oba nákupní kanály. Zhruba 30 procent lidí bude výhradně nakupovat v kamenných prodejnách, 26 procent pak výhradně na internetu. Když se podíváme na rozložení ženy/muži tak u žen je to spíše důvěra k internetu."

Na internetu nakupují spíše lidé mladší, starší častěji chodí do kamenných obchodů.

Češi se letos podle průzkumu chystají za vánoční dárky utratit průměrně necelých 6 tisíc korun, uvádí ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička:

"Ti mladší plánují utratit méně, zhruba do 2 tisíc korun. Jak pak přicházejí děti, tak se plánovaná částka zvyšuje. Není asi žádným překvapením, že kromě dětí částku ovlivňuje vzdělání a úroveň příjmů. S vyšším příjmem a s vyšším vzděláním roste částka, kterou Češi plánují na Vánoce utratit."

Půjčit si? Pokud ano, tak s rozvahou

David Šmejkal,  foto: ČT
S obdobím předvánočních nákupů jsou ale v posledních letech spojeny také půjčky, nejvíce si je Češi berou kvůli nedostatku hotovosti. Mezi důvody ale uvádějí i to, že nebyl čas našetřit na zboží v akci nebo nechuť sahat do úspor. Nejvíce si lidé půjčují na spotřební elektroniku nebo výdaje spojené s dětmi. Poměrně velký rozdíl je mezi půjčkou a plány si vypůjčit:

"Pouze šest procent respondentů si plánuje na vánoční dárky půjčit. Zkušenost s půjčkou má už 17 procent, tedy skoro třikrát více. Kdybychom z té minulé odvodili, jak se pravděpodobně budou lidé chovat v budoucnosti, tak ten kdo má už tu zkušenost, tak pravděpodobně využije půjčku i v budoucnosti,“říká David Šmejkal.

Nejčastěji lidé volí nákup na splátky, spotřebitelský úvěr nebo využijí kontokorent.

Každý druhý z těch, kteří si na dárky půjčí, jedná rizikově. Lidé se často chovají impulzivně, neseznámí se s podmínkami úvěru a pro peníze míří i k neprověřeným institucím. O to větší rozčarování je čeká v prvních měsících následujícího roku, kdy mají začít půjčky splácet.

"Před Vánoci je třeba být ještě opatrnější, a pokud uvažuji o úvěru, tak spíše úvěr hodnotit s blízkými, podívat se na informace na internetu, než přistupovat k nějakému impulzivnímu rozhodnutí," radí David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.