Bobošíková se vrátila do boje o Hrad, Dlouhý a Okamura neuspěli

Jana Bobošíková, foto: ČTK

Kandidátů na úřad prezidenta je nyní devět. Nejvyšší správní soud vrátil do hry o Hrad předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou. Naopak ekonom Vladimír Dlouhý a senátor Tomio Okamura u soudu neuspěli. Oba chtějí do pondělí zvážit svůj další postup.

Jana Bobošíková,  foto: ČTK
Okamura, Bobošíková a Dlouhý měli podpisů původně dost, ale ministerstvo vnitra je po odpočtu neplatných hlasů vyřadilo z volby. Všichni tři pak u NSS zpochybnili zejména výpočet podílu neplatných podpisů. Postup při kontrole podpisů byl takový, že ministerstvo vnitra vybralo u každého kandidáta náhodný vzorek 8500 podpisů a na něm se zkoumalo, kolik je tam chybných zápisů. Když jich bylo 3 procenta a více, tak se vzalo ke kontrole dalších 8500 podpisů. A teď nastal rozhodující okamžik. Ministerstvo vnitra chybovosti z obou vzorků sečetlo. Jiný možný výklad byl ten, že se výsledky zprůměrují.

Nejvyšší správní soud dal za pravdu výkladu, že je třeba průměrovat. Volební senát vedený Vojtěchem Šimíčkem rozhodl, že výklad ministerstva vnitra byl chybný:

"Dospěli jsme k názoru, že se ministerstvo vnitra dopustilo protizákonnosti v otázce promítání zjištěné průměrné chybovosti dvou zkoumaných vzorků do celkového počtu předložených podpisů."

Po změně výpočtu překročila nutnou hranici 50 tisíc platných hlasů pouze předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. Soudci jí konkrétně uznali 50.810 signatářů.

"Téměř tři týdny drahocenného předvolebního času jsem byla vedena v této zemi jako outsider, který je vyřazený z demokratické soutěže, zatímco mých osm zaregistrovaných soupeřů mohlo dělat plnohodnotnou kampaň,"

Tomio Okamura,  foto: Tomáš Ton / Český rozhlas+
uvedla Jana Bobošíková. Předpokládá, že premiér Petr Nečas a ministr vnitra Jan Kubice vyvodí patřičné důsledky. Senátor Tomio Okamura a ekonom Vladimír Dlouhý zůstali i po zprůměrování chybovosti pod padesátitisícovou hranicí. U Tomia Okamury soudci poukázali i na to, že chybovost byla v jeho případě jednoznačně nejvyšší ze všech kandidátů. Okamuru verdikt překvapil:

"Počítal jsem s tím, že ve snaze neblokovat volby, rozhodne Nejvyšší správní soud politicky a vrátí do hry alespoň ty kandidáty, kteří prokazatelně nasbírali požadovaných 50 tisíc podpisů a stížnosti ostatních nechá pak na Ústavní soud."

Svůj další postup přes víkend zváží i ekonom Vladimír Dlouhý, což potvrdil v České televizi:

"Bedlivě studujeme jak odůvodnění soudu, tak i minoritní stanovisko tří soudců. Víme, že rozhodnutí bylo těsné 4 ku 3 a také velmi pečlivě studuji ústní vyjádření pana předsedy Baxy."

Tři soudci totiž považují zákon o přímé volbě prezidenta za protiústavní, mezi nimi i předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa:

Vladimír Dlouhý,  foto: Filip Rožánek / Český rozhlas
"Ten zákon by měl být vzorem jasnosti, jednoznačnosti a srozumitelnosti pravidel. Vidíme, že obsahuje všechny nedostatky, o kterých se mluví. Je přijímaný v chvatu, ono se to nějak vyloží, ono se to nějak vysvětlí, příště to znovelizujeme. Žádné příště není. Úcta k pravidlům, k jejich dobrovolnému dodržování, kterou potřebuje tato společnost, je odvinuta od toho, jak ta pravidla vypadají, jak jsou stabilní, a to asi bylo rozhodující, proč jsme právě tento zákon menšinově neshledali za souladný s Ústavou."

Rozhodnutí soudu je však pravomocné. Neúspěšní kandidáti nyní mohou podat dovolání k Ústavnímu soudu. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce by ministr vnitra Jan Kubice měl vyvodit kvůli postupu resortu personální odpovědnost:

"Já bych od pana ministra vnitra chtěl vědět, jakou odpovědnost vyvodí, zda například bude odvolán náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu, který nepochybně měl mít v gesci ten výklad. Podle mého názoru není možné, aby si ministerstvo vnitra dělalo z lidí legraci a z prezidentských kandidátů. Bylo od počátku jasné, že ten vzoreček je interpretován špatně, že není problém ani tak v zákoně, jako spíše na ministerstvu vnitra."

Kandidáti na prezidenta už získali svá volební čísla, s nimiž se budou v lednových volbách ucházet o hlasy voličů. Budou je moci využít také v rámci volební kampaně, která startuje 26. prosince.