Boj o Českou televizi pokračuje

V rekordně krátké době - zhruba 26 hodin po uzavření příjmu přihlášek do konkursu - zvolila ve středu odpoledne rada České televize nového generálního ředitele tohoto veřejnoprávního média. Stal se jím Jiří Hodač, který letos v létě pracoval krátce v České televizi jako ředitel zpravodajství. Proti jmenování Jiřího Hodače se postavili samotní zaměstnanci televize, kteří požadují, aby výsledky výběrového řízení byly anulovány. Další informace má Jaromír Marek.

Zaměstnanci jsou přesvědčeni o tom, že během jediného týdne není možné odvolat generálního ředitele, vypsat výběrové řízení, vyhodnotit přihlášky a projekty kandidátů a vybrat z nich ředitele nového. Nový generální ředitel Jiří Hodač navštívil okamžitě po svém jmenování redakci zpravodajství, kde letos 4 měsíce pracoval jako ředitel. O postoji krizového výboru České televize jej ihned po příchodu informoval redaktor zpravodajství Patrik Kajzr. Jiří Hodač odešel z České televize letos v srpnu po skandálu spojeném s odvoláním moderátora nedělního diskusního pořadu, v jehož pozadí měl stát nátlak ze strany ODS. Kvůli další snaze o ovlivňování vysílání se dostal do sporu s šéfredaktorem zpravodajství, který proto na svoji funkci rezignoval. Jiří Hodač však ovlivňování ze strany politických stran odmítl a prohlásil, že bude ředitelem nestarným a nezávislým. Zatímco místopředseda ODS a člen mediální komise parlamentu vyjádřil svůj souhlas se jmenováním nového generálního ředitele, místopředseda Senátu Jan Ruml i Zdeněk Mlynář, členem mediální komise Parlamanetu, oba za Unii svobody, tento krok ostře odsoudili. Proti jmenování nového ředitele se postavili i odboráři z řad televizních pracovníků. Více už odborový předák Antonín Dekoj. Podle něj nejde o kokrétní osoby, ale o princip volby ředitele i rady české televize, který musí být zcela odpolizizován. Na protest proti Hodačovu jmenování přerušila Česká televize na dvě minuty vysílání hlavní večerní zpravodajské relace a na obrazovkách se objevil text prohlášení krizového štábu. Zaměstnanci televize, kteří se obávají ztráty nezávislosti zpravodajství, požadují zrušení výsledků výběrového řízení a sestavení rady nezávislých odborníků, která by dočasně vedla Českou televizi a přijetí nového televizního zákona. "Poslední nezávislá televize je přímo ohrožena! Pomozte ji zachránit! Jde o demokracii!, stálo v textu výzvy.

K reportáži Jaromíra Marka dodám, že ve čtvrtek odpoledne se ve třech městech - Praze, Brně a Ostravě, uskutečnily na veřejných místech setkání několika stovek lidí. Ti přišli vyjádřit podporu protestu proti jmenování Jiřího Hodače ředitelem České televize a proti způsobu jeho výběru.