Boj o Českou televizi pokračuje

Situace kolem České televize se dramatizuje. Několik stovek lidí demonstrovalo v úterý odpoledne před budovou České televize, aby vyjádřili svůj nesouhlas s postupem rady tohoto veřejnoprávního média. Stejně tak jako všechny profesní asociace televizních a filmových tvůrců zpochybňují kompetentnost rady české televize. Ta podle nich jedná zcela pod vlivem politických stran. Pokračuje Jaromír Marek.

Vše začalo před týdnem, když rada odvolala generálního ředitele České televize Dušana Chmelíčka a vypsala výběrové řízení na jeho nástupce. Lhůta na podání přihlášek však byla stanovena na pouhý jeden týden. Do hry vstupují zástupci profesních asociací filmových a televizních tvůrců, Pen klub a přední osobnosti českého kulturního života. Vytýkají radě zbrklé vypsání konkurzu motivované politickým tlakem. Podrobnosti má Břetislav Rychlík, scénarista a režisér České televize. Rovněž prezident České filmové a televizní akademie Petr Vachler považuje současnou situaci za boj o nezávislost nejvlivnějšího sdělovacího prostředku na politických stranách. Podle současného zákona o české televizi jsou totiž do její rady, která má v rukou rozhodující pravomoci, voleni zástupci delegovaní jednotlivými politickými stranami. Ti potom ve vedení televize mohou prosazovat zájmy stran, ze kterých vzešli. S tím nesouhlasí spisovatel Ludvík Vaculík. K pokusům o ovlivňování České televize už několikrát skutečně došlo. Jak potvrdil odvolaný ředitel Chmelíček, významní čeští politici si u něj několikrát stěžovali, například na způsob, jak je o jejich stranách informováno a na to, že nemají ve vysílání dostatečný prostor. Nyní vyšlo najevo, že o novém generálním řediteli jednaly v uplynulých dnech obě nejsilnější politické strany, ČSSD a ODS a každá přišla se jmény, která by rádi ve vedení televize viděla. Předseda ODS Václav Klaus však jakékoli zasahování do volby ředitele odmítá. Místopředseda ODS a předseda mediální komise parlamentu Ivan Langr však nepopřel, že v poslední době několikrát telefonoval předsedovi televizní rady, který byl dosazen právě jeho politickou stranou.

Zabránit volbě nového ředitele na zakázku politických stran se snažily asi tři stovky lidí, které se v úterý sešly v sídle české televize. Atmosféra byla místy velmi napjatá. Jak prohlásil mluvčí iniciativy Česká televize-věc veřejná, která sdružuje asociace televizních a filmových tvůrců, herec Jan Karus televize se musí vymanit z područí poltických stran. Předseda rady české televize Miroslav Mareš však na volbě nového ředitele trvá a obvinění z politických machinací popírá.