Česká televize má prozatímního generálního ředitele

Česká televize má prozatímního generálního ředitele. Stal se jím bývalý šéfproducent uměleckých pořadů České televize Jiří Balvín. Během páteční volby v Poslanecké sněmovně se pro něj v tajných volbách hlasovalo vyslovilo 102 ze 192 poslanců. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Prozatímního ředitele České televize zvolila Sněmovna hned v prvním kole, do kterého postoupilo šest z původních sedmi kandidátů. Výsledky hlasování shrnul předseda volební komise sněmovny Jan Vidím:

"Karel Kochman získal 34 hlasů, Vratislav Měchura 22 hlasů, Michael Kralert 17 hlasů, Janu Bobošíkovou podpořilo devět poslanců a Věra Valterová dostala čtyři hlasy. Jiří balvín získal 102 hlasů a stal se prozatímním ředitelem České televize."

Jiří Balvín byl kandidátem poslanců sociální demokracie, podporu však měl i u ODS a částečně lidovců. Prozatímní ředitel veřejnoprávní televize by ji měl vést několik měsíců. Řádného ředitele vybere až nová Rada České televize, kterou ale musí poslanci nejprve zvolit. K volbě Jiří Balvína předseda Sněmovny a ODS Vacláv Klaus uvedl:

Doufám ,že tento krok sněmovny ukončí tu absurdní a neúnosnou situaci v České televizi, že podivné slovo stávka zmizí z obrazovek, a že nastane normální situace, tak jak odpovídá kultivované společnosti v roce 2001."

K volbě Jiřího Balvína se vyjádřil i mluvčí stávkujících redaktorů Adam Komers. Stávkující redaktoři jsou podle něj připraveni jednat o ukončení stávky:

Jeho prvním úkolem bude jednat o ukončení stávky. Chci znovu připomenout, že stávkující zaměstnanci podepsali tzv.pakt solidarity a to znamená, že jakmile bude kdokoli vyhozen tak stávka pokračuje dál."

Jiří Balvín už při veřejném slyšení kandidátů uvedl, hodlá spolupracovat se stávkujícími zaměstnanci a je připraven zrušit výpovědi, které rozdalo předchozí vedení České televize a nebude rozlišovat mezi zaměstnanci podle toho, kdo stál na které straně sporu. Stávka v České televizi trvá více než dva měsíce. Krize byla vyvolána volbou nového ředitele, kterého zaměstanci odmítli akceptovat. Podle vlastních slov se, v souvisloti s jeho zvolením, obávali ohrožení svobody slova a nezávislosti televize na politických starnách. Požadovali změnu zákona o České televizi a odvolání nového managmentu. Jejich požadavky podpořily na demonstracích a shromážděních statisíce lidí.