Krize v České televizi trvá

Protestující zaměstnanci České televize

Česká televize po pětadvaceti hodinách odmlky znovu vysílá. Situace kolem tohoto veřejnoprávního médie je však stále napjatá. Jasno do celé věci nevneslo ani jednání Rady České republiky pro rozhlasové a televizní vysílání, na kterou se obrátil nový generální ředitel Jiří Hodač. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Rada sice rozhodla, že legitimní vysílání je to, pod kterým je podepsán nový ředitel, ale zároveň prohlásila, že není v jejich kompetenci spor vyřešit. Rada neoznačila ani jedno z dvojího vysílání jako pirátské a obrací se na celou ČT, která je však rozdělena na dva protichůdné tábory. Připomeňme, že krize v České televize trvá už desátý den a byla vyvolána volbou nového generálního ředitele. Nespokojení zaměstanci tvrdí, že v jejím pozadí byla snaha politických stran o ovládnutí televize.

Po pětadvaceti hodinách začala Česká televize opět vysílat, nicméně zpravodajské relace připravované týmem nespokojených televizních redaktorů, jsou přerušovány a na obrazovce se objevuje text oznamující divákům, že toto vysílání je nelegální a vyzývající orgány české republiky aby zajistily pořádek. Jiří Hodač požádal o pomoc i policii.

"Tady dochází bohužel k jasné trestné činnosti a je úkolem policie tomu věnovat pozornost."

O situaci v české televize jednal na mimořádné schůzi i sněmovní výbor pro vědu, kulturu a vzdělání. Přes názorové neshody přijal prohlášení, které nového ředitele podporuje. Více místopředseda výboru, poslanec ODS, Petr Pleva.

"Zvolení generálního ředitele pana Hodače bylo v souladu s platným zákonem a vyzval v podstatě všechny strany sporu dá se říci k dialogu, aby ustaly s porušováním zákonů, jednak zákona o České televizi, jednak zákona o Rozhlasovém a televizním vysílání a dále apeloval na všechny politiky, zejména na ústavní činitele, aby přestali s vměšováním do situace v České televizi."

Poslanci ODS mají na mysli zejména vystoupení prezidenta Havla, který se postavil na stranu protestujících zaměstnanců. Hlasování v poslaneckém výboru však nebylo jednotné, blíže předseda výboru pro vědu, vzdělání a kulturu, poslanec čtyřkoalice Petr Mareš.

"Jednoznačně na straně legitimity vysílání ze strany týmu pana Hodače stála ODS, podporovaná KSČM. Sociální demokracie v tomto směru byla řekněme poněkud váhající. Jednoznačně proti tomuto názoru byli poslanci KDU-ČSL a Unie svobody. My jsme dali jasně jasně najevo a teď mluvím za nás, za poslance čtyřkoalice, že se domníváme, že je zodpovědný pan ředitel Hodač. My jsme také v těch návrzích jasně sledovali ten první krok, k vyřešení této situace, to je odstoupení pana Hodače z této funkce. Bohužel při daném rozložení sil se ukázalo, že nejsme schopni tento názor tady prosadit."

Petici požadující odstoupení Hodače podepsalo už na padesát tisíc lidí. Před Českou televizí v Praze, Brně a Ostravě se každý večer scházejí tisíce nespokojených diváků. Podle nové ředitelky zpravodajství, Jany Bobošíkové, však protestující zaměstnanci manipulují veřejným míněním.

Jana Bobosikova
"Já si nehraji na to, zda je neochvějná má pravda, já prostě věřím tomu, že generální ředitel ČT byl zvolen legálně a já jsem tam proto, abych řídila zpravodajství. Já jsem se to pokusila svým kolegům vysvětlit, jak kolegům, tak odborářům. Říkala jsem, jestli je zde legislativní potenciál na to, abychom hovořili do toho, jak mají vypadat zákony této země, využijme toho, pojďme do komisí ministra kultury, pokud nás přijme, pojďme do parlamentních komisí, prosazujme tam své názory, pišme petice, ale nezneužívejme k tomu to pracoviště, kde momentálně máme pracovní smlouvu."

Zklidnit situaci se snažilo několik ministrů, kteří jednali s oběma tábory. K žádné dohodě však nedošli. Blíže vícepremiér Vladimír Špidla.

"Opět jsem vyjádřil názor, že je vhodné určité příměří, protože je nepochybně dobré, když televize dobře funguje a vysílá. Ta schůzka byla ryze informativní, já jsem projevil svůj názor, zdůrazňuji, jak názor ministra práce a sociálních věcí, kterého zajímají pracovně právní vztahy, a sociální koflikty a kolektivní vyjednávání a tyto věci. Zda to bylo účinnné a nebo nebylo, to těžko odhaduju."

Výluka ve vysílání i nejistota kolem budoucnosti České televize mají i ekonomický dopad. Ztráta z příjmu za reklamu za jediný den, kdy televize nevysílala se odhadují na dvanáct miliónů korun. Podle asociace reklamních agentur je však ohrožena především prestiž České televize.