Nemoc šílených krav z pohledu odborníků
Vláda České republiky na středečním zasedání rozhodla zakázat dovoz skotu a produktů z něj ze všech zemí Evropské unie. Výjimkou jsou pouze Řecko, Švédsko a Finsko, odkud se však uvedené produkty v podstatě neimportují. Od 18. ledna 2001 se do naší republiky nesmí hovězí dovážet také z Rakouska a Itálie. Se zprávou ze setkání s odborníky na nemoc BSE přichází Vilém Faltýnek.
BSE je neléčitelné degenerativní onemocnění mozku končící smrtí zvířete. Poprvé bylo u hovězího dobytka popsáno v Anglii v roce 1985. BSE se šíří skrmováním nakažených částí nervové soustavy, tedy zřejmě prostřednictvím masokostní moučky. Velmi podobné příznaky jako BSE má Kreuzfeld-Jacobova nemoc, která zasahuje člověka, a zvláště její nová forma z devadesátých let. Příčinou evropské paniky je podezření o možné souvislosti těchto nemocí. Profesor Zdeněk Pospíšil je odborníkem v oblasti veterinárního lékařství. Tvrdí, že je zbytečné bát se všech produktů z hovězího dobytka. Choroboplodné zárodky se vyskytují pouze v centrální nervové soustavě, takže mléko, maso i kůže jsou v tomto ohledu bezpečné. Vyvrací také, že by se choroba mohla přenést na jiné zvíře, které je součástí lidské potravy. V České republice zatím žádný případ této nemoci nebyl, od doby, kdy je sledována, prokázán. Těžko však lze předvídat vývoj událostí. Mechanismus jejich šíření není zatím spolehlivě popsán. Zdá se však pravděpodobné, že rozhodující roli tu hraje genetická výbava té které krávy nebo člověka.