Ostré hrany kulatého stolu

kulaty_stul1.jpg
0:00
/
0:00

Otevřenou diskusi odborné i laické veřejnosti o českém zdravotnictví má zajistit projekt kulatého stolu, který zahájil svou činnost se začátkem tohoto týdne. Zatím ale s velkou vadou krásy, kterou je bojkot ze strany hlavní opoziční síly.

Kulatý stůl k budoucnosti financování českého zdravotnictví v České republice: tak zní plný název projektu, jehož vznik vláda schválila letos v červnu. Inspirovala se tzv. Bezděkovou komisí, která fungovala v době přípravy podkladů pro důchodovou reformu.

"To, čím se zabývá projekt Kulatý stůl, je vlastně identifikace dlouhodobých problémů českého zdravotnictví, to znamená toho, co čeká a nemine české zdravotnictví během deseti let. To jsou také věci, na které by potom měla reagovat vláda v příštím volebním období,"říká Ondřej Mátl, koordinátor projektu, jehož součástí je třicet otázek a přes třicet stránek fakt o českém zdravotnictví. Otázky se týkají finančních zdrojů, dostupnosti a kvality péče, technologické úrovně českého zdravotnictví, ale také demografického vývoje nebo životního prostředí. Jejich adresáty jsou mezi jinými jak zdravotní pojišťovny, tak také lékaři i pacienti, ať už se tím myslí jejich organizace nebo jednotlivci, kteří mohou své názory a postřehy sdělit prostřednictvím internetové stránky www.kulatystul.cz.

David Rath
K tomu patří dokument plný statistik o věkových kategoriích pacientů, výskytu některých onemocnění, nebo v neposlední řadě o penězích. Podle bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha to je ale také důvod, proč ČSSD projekt bojkotuje. Na adresu svého nástupce ve funkci Tomáše Julínka Rath říká: "Já nechápu proč, když už on má jasno a rozhodnuto co se zdravotnictvím udělá. A neptal se nás na to, jestli je to dobře nebo špatně, jestli souhlasíme nebo nesouhlasíme. Tak že nám teď posílá otázky, je od něho sice hezké, ale on už si na ně dávno odpověděl a podle těch odpovědí i připravuje a realizuje zákony. Tudíž my skutečně nechceme sloužit jenom jako křoví, jako jakási zástěrka, za kterou by se do budoucna pan ministr Julínek schovával."

Koordinátor Ondřej Mátl ale projekt brání: "To co jsme zveřejnili, jsou holá fakta o českém zdravotnictví. To jsou věci bez nějakých emotivních názorů nebo politických postojů."

Své experty ke kulatému stolu vyslali nejenom tři vládní strany, ale také komunisté. "My chceme a usilujeme o to, aby se sociální demokracie k těm odborným tématům a klíčovým otázkám, které jsme zveřejnili, také vyjádřila," apeluje Mátl na největší opoziční stranu. Na otázku, zda její neúčast nesníží důvěryhodnost případných výsledků práce kulatého stolu, ale odpovídá: "Já pevně věřím, že žádný politik a žádné ministerstvo si nedovolí přijít s návrhem, který by nebyl založen na tvrdých datech a na tvrdých poznatcích." Podle něj ale diskuse a prezentace různých politických názorů má samozřejmě svůj smysl.

ČSSD, na tomto poli zastupovaná exministrem Davidem Rathem, však trvá na odporu vůči všemu, co souvisí s ministrem Julínkem. A den po startu kulatého stolu dostala opozice do ruky silný argument v podobě informace Hospodářských novin, že výrobci léků jen loni sponzorovali asi 1,5 milionem korun občanské sdružení, jehož členy jsou ministr Julínek i jeho náměstek Hroboň.