Spor o českou televizi pokračuje, nový ředitel ve středu večer zastavil vysílání obou kanálů

Nový generální ředitel ČT Jiří Hodač

Spor o Českou televizi stále trvá. Oba kanály veřejnoprávní televize přestaly ve středu večer vysílat. O tomto překvapivém a bezprecedentním kroku rozhodl nový generální ředitel Jiří Hodač, proti kterému už týden protestují nespokojení zaměstnanci. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Před budovou České televize se v průběhu vysílání večerní zpravodajské relace sešly asi 4 tisíce lidí, kteří vyjadřovali svoji podporu protestujícím pracovníkům televize a požadovali odstoupení nového vedení televize.

Na stranu televizních zaměstnanců se postavil i prezident Václav Havel, který nepořel, že v pozadí krize České televize stojí snaha některých politických stran o její ovládnutí.

" Situace je podle mého mínění důsledkem něčeho, co já kritizuji dlouhá léta. Totiž z něčeho, co by se dalo nazvat vládou stran, nebo nadvládou stran. Od bankovní rady až po televizi by měla vedení stran určovat personání složení a promítat do toho své zájmy. To není dobré. Ty strany mají sloužit čemusi, a ne sloužit sobě a podřizovat všechno službě sobě."

Zcela nový a nečekaný rozměr dostal spor o televizi ve středu večer. Spor, který se dosud odehrával v rovině zpravodaství se přesunul do celého vysílání televize. Ve čtvrt na osm večer rozhodl nový generální ředitel České televize o zastavení vysílání a na obou programech se od té doby vysílá pouze text oznamující, že do doby než rada české republiky pro rozhlasové a televizní vysílání spor nerozhodne, přereušuje televize vysílání. Podle Jiřího Hodače byl tento nezbytný k vyřešení situace.

"My jsme přesvědčeni, že v tuto chvíli hájíme zákon, demonstrujeme, že management ČT se cítí plně zodpovědný za to, co se objevuje na obrazovkách pod logem České televize, že to musí odpovídat principům veřejnoprávnosti a proto jsem musel učinit toto rozhodnutí, které podle mého názoru bylo naprosto nutné."

Petici požadující Hodačovo odstoupení podepsalo už 26 tisíc lidí a ředitele vyvalo k odstoupení i gremium sociální demokracie, která jej dosud podporovala. Jak prohlásil místopředseda vlády Pavel Rychetský vláda bude v této situaci iniciovat přijetí nového zákona o české televizi, který by měl měnit klíč pro výběr členů rady české televize. Ta je nyní sestavována podle stranického klíče, což podle kritiků omezují její nezávislost při rozhodování. Mimo jiné i osobě generálního ředitele.

"V podstatě ta změna spočívá v tom, že Poslanecká sněmovna bude smět volit členy Rady České televize pouze z kandidátů navržených různými kulturními, náboženskými, církevními, národnostními a jinými zájmovými sdruženími."

Novelu zákona o české televizi, která by měla zajistit její větší nezávislost hodlá kabinet předložit hned 3.ledna a zároveň požádá sněmovnu aby jej schválila co možná nejdříve.

Dodejme ještě, že skupina 42 poslanců z Unie svobody, KDU-ČSL, ČSSD a KSČM, oficiálně požádala předsedu dolní komory parlamentu Václava Klause o svolání mimořádné schůze sněmovny jejímž jediným bodem bude zpráva Rady České televize o situaci v ČT. Václav Klaus schůzi svolal na pátek 5. ledna 2001. Někteří poslanci, kteří žádost o mimořádné sněmovní jednání podepsali, v rozhovorech pro ČTK neskrývali, že při schůzi bude předložen návrh na odvolání současných členů Rady ČT. Poté by se zřejmě musela uskutečnit další sněmovní schůze, kde by poslanci zvolili nástupce odvolaných radních. Den před mimořádnou schůzí, tedy ve čtvrtek 4. ledna, bude jednat sněmovní komise pro sdělovací prostředky. Informoval o tom její předseda Ivan Langer (ODS). Předmětem jednání bude aktuální situace v ČT a příprava podkladů pro mimořádnou schůzi sněmovny, která 5. ledna projedná zprávu Rady ČT o situaci v tomto veřejnoprávním médiu.