V Praze začala rekonstrukce Václavského náměstí

Foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Méně aut, více stromů, fontána a návrat tramvaje. Tak bude vypadat Václavské náměstí v Praze. Rekonstrukce jeho spodní části právě začala.

Vizualizace rekonstrukce Václavského náměstí,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Tomáš Koranda,  foto: Archiv Hochtief CZ
Přibude místo pro pěší, a naopak ubude parkovacích míst. Uprostřed náměstí vzniknou rekreační prostory s pítky. Rozšíří se i současné stromořadí, říká náměstek primátora pro území rozvoj Petr Hlaváček ze Spojených sil pro Prahu.

"Budou tady dvě dvouřadé aleje, uprostřed rekreační prostor včetně fontány. Dojde k vybudování ve spolupráci se soukromým investorem stanice metra do objektu bývalého Darexu."

Nájezdové rampy na Václavském náměstí nebudou

Na Václavském náměstí nakonec nevzniknou nájezdové rampy do podzemních garáží, které lidem nejvíc vadily, uvedl náměstek primátora z uskupení Prahy sobě Adam Scheinherr.

"Ten objekt bude zpřístupněn z jiných ulic pomocí nákladních výtahů a tím páden naše historické náměstí nebude těmito rampami zohyzděno."

Rekonstrukce spodní části bude stát asi 330 milionů korun a hotová bude do prosince 2021. Dělníci začnou s výměnou dlažby, uvedl Tomáš Koranda, předseda představenstva společnosti HOCHTIEF, která opravy provozuje.

Vizualizace rekonstrukce Václavského náměstí,  foto: ČT24 / Jakub Cigler Architekti
"Předpokládám, že v letošním roce se provede rekonstrukce toho prostoru zhruba do půlky. A v příštím roce směrem k Vodičkové ulici se dokončí celý prostor."

Do horní části by se měly vrátit tramvaje

V budoucnu se promění i horní část Václavského náměstí. Vrátit by se na ni měly i tramvaje. Novou podobu získá Václavské náměstí na základě projektu od architektonické kanceláře Cigler Marani Architects z roku 2005.

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem Karla IV. V 19. století bylo nejdřív přejmenováno na Svatováclavské náměstí, a poté na Václavské.